Telefoonverslaving Beeld GettyImages
TelefoonverslavingBeeld GettyImages

Pien (28) is eindelijk verlost van haar telefoonverslaving: ‘Ik sliep slecht en was snel op mijn teentjes getrapt’

Pien (28): “Mijn langste schermtijd was veertien uur. Dat gebeurde wel vaker in het weekend, als ik overdag weinig te doen had en daarna de hele avond in bed lag te scrollen. Doordeweeks was mijn gemiddelde schermtijd zes uur.

Telefoonverslaving

Ik had het niet eens in de gaten als ik weer naar mijn telefoon greep. Lachen om TikTok-trends, kattenfoto’s, video’s opslaan hoe je een gerecht moet bereiden om dit gerecht vervolgens nooit te maken; ik was mijn tijd aan het verdoen. Ik zat mezelf in de weg, sliep slecht en werd onzeker van het mezelf vergelijken met anderen op Instagram.

Met mijn vriend had ik er ook geregeld ruzie over, hij vond me ongezellig, ik was dan snel op mijn teentjes getrapt. ‘Werk’ was vaak een smoes. Ik ben zzp’er en beantwoord ook mijn mails op m’n telefoon. Maar dat was natuurlijk niet de reden.

Else (29) is eindelijk verlost van haar schoonmoeder:

‘Ik was niet goed genoeg’

Eigenlijk is iedereen om me heen verslaafd aan zijn of haar telefoon, maar niemand geeft het toe. We zijn het normaal gaan vinden. Best creepy. Toen ik de documentaire The social dilemma zag, wist ik dat ik moest minderen.

Ik begon met een detox van zes weken: ik verwijderde alle social media-apps, behalve WhatsApp – daarvoor stelde ik een tijdslimiet van een uur per dag in. In het begin ging ik nog weleens de mist in. Dan keek ik op Instagram vanaf mijn laptop of installeerde ik tóch even TikTok omdat ik me verveelde en wat moest ik anders doen in de tijd dat ik op een trein stond te wachten?

Alleen al het verwijderen van de apps waardoor ik dus niet meer ongemerkt door apps kon scrollen, hielp dusdanig dat mijn schermtijd van acht uur naar twee uur per dag ging. Dat vind ik een prima score.

En dat heb ik tot de dag van vandaag volgehouden. Alle apps zijn van mijn telefoon en als ik ze wil gebruiken, installeer ik ze weer. Noem me crazy, maar het werkt voor mij.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 21-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Kim PalmaccioGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden