Moeder Beeld GettyImages
MoederBeeld GettyImages

Mirte (43) is eindelijk verlost van haar ouders: ‘Ik dacht dat ze als oma anders zou zijn dan als moeder’

Mirte (43): “Mijn jeugd werd getekend door verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik. Mijn moeder was verslaafd aan medicatie, mijn vader was alcoholist.

‘Volgens mijn ouders was ik een moeilijk kind’

Ik kwam bij jeugdzorg terecht voor onderzoeken. Ik was inderdaad een kind dat veel aandacht nodig had, maar moeilijk was ik volgens mij niet. Jeugdzorg nam het verhaal van mijn moeder klakkeloos over, er werd niet gevraagd waar mijn gedrag vandaan kwam.

Ik was pas zes jaar toen ik uit huis werd geplaatst. Mensen buiten de deur waren verbaasd. Eerst kwam ik in een internaat terecht, daarna bij verschillende pleeg- en gastgezinnen.

Toen ik eenmaal volwassen was en zelf moeder werd, wilde ik weer contact met mijn moeder. Ik hunkerde naar goedkeuring en liefde van mijn ouders. Mijn vader sprak ik al af en toe – mijn ouders waren inmiddels gescheiden. We zagen elkaar weleens, maar praatten nooit over vroeger, hoe het zover had kunnen komen.

Kathleen (38) is eindelijk verlost van die terrorvogel

‘Huib maakte de hele dag door herrie’

Mommy issues

Mijn moeder was blij dat ik contact met haar opnam. Ik dacht altijd dat ze als oma anders zou zijn dan als moeder. Maar dat was niet zo. Ze was afwijzend naar mijn kinderen. Ik zag patronen die voor mij traumatiserend zijn geweest. Ze zei dat haar handen jeukten als ze een driftbui hadden. Ik keek naar mijn jonge dochters, mijn ‘spiegels’, en vroeg me steeds vaker af wat ik op mijn zesde zo fout kon doen dat ze me op straat kon zetten. Ik had er geen antwoord op.

Ik wilde niet hetzelfde voor mijn kinderen, dus heb ik gezegd dat ik het contact wilde verbreken. Mijn ouders passen niet in mijn leven. Ze hebben een andere denkwijze. Mijn turbulente jeugd lag niet aan mij. Het lag aan hen. Nu ik dat weet, voel ik me bevrijd. De bevestiging en liefde die ik zocht bij mijn ouders, vond ik bij mijn eigen gezin.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 15-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Redactie FlairGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden