Toxic relatie Beeld Getty Images
Toxic relatieBeeld Getty Images

PREMIUM

Maartje (34) is eindelijk verlost van haar toxic relatie: ‘Hij had last van agressieve en intimiderende buien’

Wekelijks vertellen lezeressen in Flair over iets of iemand waar ze verlost van zijn. Deze week vertelt Maartje over hoe zij een streep zette door haar toxic relatie.

“We hebben vier jaar een relatie gehad. In het begin was alles koek en ei. We waren smoorverliefd, blij, wilden elkaar zo veel mogelijk zien. Na een jaar, toen de wittebroodsweken voorbij waren, viel mij zijn gedrag pas op."

Controlerend

“Hij was controlerend. Keek soms in mijn telefoon. Als ik ergens naartoe ging, wilde hij alles weten: met wie ik waar was en hoe laat ik weer terug zou zijn. In het begin van onze relatie had ik niet door dat dit problematisch is. Klinkt misschien stom, maar als je er middenin zit, vallen die ‘kleine’ dingen niet op.

Tegen beter weten in gingen we samenwonen. Ik dacht dat het de oplossing was voor zijn controlerende gedrag, omdat we bijna altijd samen zouden zijn. Maar nee, het werd alleen maar erger.”

Agressieve en intimiderende buien

“Ging ik even naar de slaapkamer, dan wilde hij weten wat ik daar ging doen. Ik moest me overal voor verantwoorden. Hij had ook last van agressieve en intimiderende buien. Zo’n bui kon zomaar ontstaan, zonder goede reden. Het ging om de kleinste dingen, bijvoorbeeld als ik volgens hem de boodschappen verkeerd had opgeruimd. Ik ging me anders gedragen: droeg geen hakken omdat hij dat liever niet wilde omdat we dan even groot waren.”

Mezelf opgesloten

“Zijn woedeaanvallen waren de druppel. Ik heb nog steeds spijt dat ik nooit de politie heb gebeld. Soms was ik zo bang. Eén keer sloot ik mezelf op in de slaapkamer om me enigszins veilig te voelen. Hij bonkte en trapte tegen de deur. Schold me uit. Hij probeerde met gereedschap de deur open te maken. Het kon zo niet langer.”

Pure vrijheid

“Daarna heb ik mijn spullen gepakt, de katten meegenomen en ben ik tijdelijk bij mijn vader gaan wonen. Ik heb alles opgebiecht en ben daarna in contact gekomen met Veilig Thuis. Dit is nu een jaar geleden. Vorige week was mijn laatste therapiesessie. Het voelt alsof ik nu eindelijk helemaal verlost ben van hem. Sinds een maand heb ik een andere baan, het voelt als een nieuwe start. Voorlopig ben ik nog niet aan daten toe, ik ben er oké mee dat ik geen relatie heb. Het voelt als pure vrijheid.”

Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden