Eindelijk verlost van mijn lelijke gebit Beeld Getty Images
Eindelijk verlost van mijn lelijke gebitBeeld Getty Images

Maartje (31) is eindelijk verlost van haar lelijke gebit: ‘Een man pijpen krijgt een andere dimensie met een beugel’

Wekelijks vertellen lezeressen in Flair over iets of iemand waarvan ze verlost zijn. Deze week vertelt Maartje (31) hoe ze eindelijk afkwam van haar scheve gebit.

“Vroeger wilde ik absoluut geen beugel. ‘Niet stoer,’ zei ik dan. Hoewel mijn gebit niet schots en scheef stond, kreeg ik hier jaren later spijt van. Mijn ouders hadden het nog zo gezegd: twee jaartjes een beugel en je bent er de rest van je leven vanaf. Maar ik wilde niet luisteren, lekker puberaal.”

Schamen voor scheve tanden

“Toen ik begin twintig was, begon ik me voor mijn scheve tanden te schamen. Lachen deed ik altijd met mijn mond dicht, zowel op foto’s als in het echt. Of ik hield mijn hand voor mijn mond. Mensen maakten er weleens een opmerking over, dat ik gewoon vrijuit moest lachen: ‘Lach eens met je tanden!’ Maar ik vond dat gewoon heel erg lelijk.

Mijn tanden leken met het jaar ook schever te gaan staan. Op dates was de schaamte het grootst, als de ander voorstelde om uit eten te gaan, stelde ik standaard een andere activiteit voor. Want: mogelijk zou hij afknappen op mijn tanden. Onzin natuurlijk, maar zo ver ging het dus.”

Een beugel of niet?

“Lang zat ik in een dilemma: ga ik alsnog voor een beugel of niet? Ik verdiepte me in de mogelijkheden: doorzichtige blokjesbeugel, doorzichtige bitjes, een nachtbeugel, blokjes die áchter de tanden worden geplaatst. Ik wilde dat anderen het zo min mogelijk zouden zien. Uiteindelijk koos ik voor de laatste optie: een linguale beugel, een ‘binnenbeugel’ waarbij de slotjes achter de tanden worden geplaatst. Ik moest ‘m anderhalf jaar dragen en daarna zou ie eruit mogen.

Natuurlijk had ik in het begin last van pijn, eten dat tussen mijn beugel bleef hangen en – helaas – ik begon ook licht te slissen. Ik kan je vertellen: een man pijpen krijgt een heel andere dimensie met een binnenbeugel en daar bedoel ik niks positiefs mee.”

Evelien (30) is eindelijk verlost van die toxic werksfeer

‘Iedereen wilde een wit voetje halen bij de baas’

Blij met eindresultaat

“Hoewel de beugel dus niet zichtbaar was, had ik er best last van en begon ik de dagen af te tellen tot ie er eindelijk uit mocht. Ik begon langzaamaan wel resultaat te zien en dat stemde me positief. Elke dag keek ik wel een paar minuten in de spiegel of ik nog meer verschil zag. Afgelopen zomer was het eindelijk zover. Mijn beugel mocht eruit. Hoewel anderen het misschien niet meteen opmerken, voelt het verschil voor mij heel groot. Mijn tanden staan weer recht, ik ben heel blij met het eindresultaat.

Nog steeds pak ik weleens oude foto’s erbij om mijn before en after te bekijken. Het voelt heerlijk om weer vrijuit te lachen, uit eten te gaan op dates en me niet meer te schamen voor mijn gebit. Ik had veel eerder een beugel moeten nemen, maar dat is makkelijk praten achteraf. Aan iedereen die ook een beugel overweegt: doe het gewoon. Twee jaartjes en je bent er de rest van je leven vanaf.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 4-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Kimberly PalmaccioGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden