Verlost van alcohol  Beeld GettyImages
Verlost van alcoholBeeld GettyImages

Lizzy (33) is eindelijk verlost van de alcohol: ‘Feesten zonder drank vond ik niets aan, net als op date gaan’

Lizzy (33): “Ik had geen alcoholverslaving. Ik dronk ‘gewoon’. Zoals bijna iedereen. Op doordeweekse dagen soms twee, drie glazen bij het eten. In het weekend borrels, etentjes, verjaardagen. Soms kon ik wel flink losgaan met veel wijn, bier, shotjes en cocktails.

De alcohol issues

Eén keer in de twee weken had ik wel een flinke kater. Maar ik zag het nooit als een probleem. Tot ik iemand in een podcast hoorde praten over een leven zonder alcohol. De geïnterviewde biechtte op dat ze alcoholist was. Ik dacht: dat ben je helemaal niet, want wij hebben ongeveer dezelfde levensstijl en ik ben echt niet verslaafd. Ze legde uit dat mensen vaak denken dat ze helemaal in balans zijn en hun leven goed op orde hebben, maar dat het tegenovergestelde vaak waar is.

Myrthe Eleonore (33) is eindelijk verlost van haar rolstoel:

‘Op school werd ik niet geloofd, ik kreeg de bijnaam manke’

Alcohol speelt al jaren een grote rol in mijn leven. Op woensdag keek ik al uit naar de vrijdagmiddagborrel. Om vervolgens op donderdag een fles wijn open te trekken en net iets te diep in het glaasje te kijken. Feesten zonder alcohol vond ik niets aan. Net als op date gaan: dat deed ik standaard met twee wijn op om de scherpe randjes er vanaf te halen en minder zenuwachtig te zijn.

Minder labiel

Natuurlijk mis ik de wilde avonden nu ik niet meer drink. Uit eten gaan met vrienden en aangeschoten kletsen, alcohol geeft nou eenmaal een heerlijk gevoel. Nuchter zijn is toch anders. Toch zou ik niet meer terug willen naar een leven met alcohol. Ik voel me veel helderder – al kan ik moeilijk precies uitleggen wat ik daarmee bedoel. Ik ben minder labiel door de weken heen: dan weer goed voelen, dan weer onzeker zijn. Het lijkt wel alsof ik meer focus heb. Ik ben gelukkiger.

Al is het alleen omdat ik op zaterdagochtend om acht uur fris naast mijn bed sta en nog een hele dag voor me heb. En… ik ben ook gezellig op feestjes zonder alcohol – alleen wist ik dat al die tijd niet, omdat ik het eigenlijk nooit deed. Ik kan het iedereen aanraden.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 18-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

RedactieGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden