Neusspray Beeld Getty Images
NeussprayBeeld Getty Images

PREMIUM

Kim (23) is eindelijk verlost van haar neussprayverslaving: ‘Het begon met een onschuldige verkoudheid’

Wekelijks vertellen lezeressen in Flair over iets of iemand waar ze verlost van zijn. Deze week vertelt Kim hoe zij eindelijk van haar neussprayverslaving af kwam.

“Het begon met een onschuldige verkoudheid: de xylometazoline-spray gaf onmiddellijke verlichting, ik kon eindelijk weer even ademen. Op de bijsluiter stond dat ik ’m maximaal zeven dagen mocht gebruiken, maar na een week was ik nog steeds snotverkouden, dus ik sprayde stug door.”

Elf jaar lang

“Niet beseffend dat neusspray echt verslavend is en je er niet zo makkelijk vanaf komt als het eenmaal te laat is. Elf jaar lang sprayde ik zo’n dertig keer per dag. Als ik verkouden was sprayde ik nog vaker. Het had fysiek en mentaal vervelende effecten op me. Ik sliep slecht als ik niet sprayde, had het ontzettend benauwd doordat ik amper kon ademen door mijn neus. De laatste jaren ging ik zelfs hyperventileren als ik niet sprayde, omdat ik paniek kreeg van het benauwende gevoel.

Meerdere keren controleerde ik mijn tas voordat ik ergens heen ging of ik mijn spray wel bij me had. Was ik ’m vergeten, dan stopte ik bij de supermarkt om er alsnog een te halen.”

Neusspray verslaving

“Ik had altijd een onrustig gevoel in mijn lijf. Het was een tic die mijn leven, gezondheid en relaties beïnvloedde. Met mijn moeder en partner had ik er geregeld discussies over. Die wilden dat ik ermee stopte, maar ik zag de ernst van de situatie niet zo in.

Toen de spray op een dag niet bij de supermarkt verkrijgbaar was, raakte ik in paniek en belde mijn moeder. Ik besefte dat ik verslaafd was en heb vervolgens alle neussprays die ik nog ergens thuis had liggen ingeleverd bij mijn partner, zodat ik ook niet stiekem kon spuiten.”

Maartje is eindelijk verlost van haar toxic relatie
‘Hij had last van agressieve en intimiderende buien’

Bevrijdend

“De nachten waren het ergst. Het gevoel dat je niet door je neus kan ademen is vreselijk. Ik sliep amper. Mijn moeder had bij een Duitse apotheker een spray gekocht zonder verslavende stoffen, zodat ik in ieder geval ’s nachts kon spuiten waardoor ik beter sliep. Zo kon ik langzaam afbouwen.

Inmiddels ben ik 225 dagen van de neusspray af en dat voelt heerlijk. Bevrijdend. Ik heb weer rust in mijn hoofd en houd tijd en geld over. Met één à twee flesjes per week bespaarde ik in totaal al zo’n € 65. Is toch weer een mooi zakcentje.”

Deze ‘Eindelijk verlost van...’ komt uit Flair 49-2022.
Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden