verslaving Beeld Getty Images
verslavingBeeld Getty Images

Keja (28) is eindelijk verlost van haar GHB-verslaving : ‘Niemand keek ervan op als iemand knock-out lag’

Keja (28): “Op mijn twaalfde nam ik mijn eerste lijntje speed. Mijn thuissituatie was onhandelbaar en ik zwierf veel rond op straat. Dat zorgde ervoor dat ik in kraakpanden belandde waar straatjongeren drugs gebruikten. Ik deed doodleuk mee, alsof het niets was.”

De eerste keer

Op mijn veertiende ontmoette ik mijn toenmalige vriendje. Hij maakte zelf GHB met schoonmaakmiddelen. Hij dealde en had bijna altijd drugs bij zich. Via hem kwam ik aan mijn spul. De eerste keer dat ik GHB probeerde, herinner ik me goed. Ik vond het heerlijk, vooral in combinatie met speed. Het maakte me dromerig en dronken.

Anneloes (33) is eindelijk verlost van zeven jaar ziekbed
‘Ik raakte veel vrienden kwijt’

Ik raakte snel verslaafd en had GHB nodig om de dag door te komen. Ik at niet meer, werken of naar school gaan ging al helemaal niet meer. Zelfs slapen lukte niet, maar daar had ik een oplossing voor bedacht: dan nam ik net iets te veel GHB, een lichte overdosis, zodat ik knock-out raakte en een paar uur kon ‘rusten’. Meestal kwam ik na drie uur weer bij. Niemand van de groep keek ervan op als iemand knock-out lag – creepy shit, achteraf.

Eindelijk afgekickt

Het was mijn toenmalige nieuwe vriend en preventiemedewerker van verslavingsinstelling Novadic-Kentron die me heeft gered. Hij wist met veel moeite tot me door te dringen dat ik hulp nodig had. Ik werd opgenomen in een ontwenningskliniek – je kunt niet cold turkey stoppen met GHB, dat is levensgevaarlijk.

Van die tijd in de kliniek herinner ik weinig, maar ik heb me laten vertellen dat ik na een intensief behandeltraject ben afgekickt. Ik ben nu zes jaar clean en werk als ervaringswerker bij Novadic-Kentron. Ik werkte mee aan een voorlichtingsfilm om jongeren te informeren over de risico’s van drugs. Ik ben blij dat ik van mijn drugsverslaving af ben en hoop dat de film helpt, want GHB maakt je kapot.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 09-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

KejaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden