Geïrriteerde vrouw op werk Beeld Getty Images
Geïrriteerde vrouw op werkBeeld Getty Images

Evelien (30) is eindelijk verlost van die toxic werksfeer: ‘Iedereen wilde een wit voetje halen bij de baas’

Wekelijks vertellen lezeressen in Flair over iets of iemand waarvan ze verlost zijn. Deze week vertelt Evelien (30) hoe ze eindelijk afkwam van haar toxic werksfeer.

“Ik werkte op de redactie van een televisieprogramma. Elke dag was ik medeverantwoordelijk voor een item dat diezelfde avond op de buis kwam. Mensen waren altijd jaloers op mijn baan, vonden het een ‘vette wereld’. Eerlijk: ik maakte ook veel leuke dingen mee. Ik sprak veel BN’ers, stond op gastenlijsten van gala’s en geen dag was hetzelfde.”

Wit voetje halen

“Het was de baan waar ik vroeger altijd van had gedroomd, maar eigenlijk, diep vanbinnen, was ik helemaal niet gelukkig daar. Bij het bedrijf waarvoor ik werkte heerste een giftige werksfeer, het was een slangenkuil. Er werd veel geroddeld, vooral de vrouwen onderling konden er wat van. Zodra mijn baas in de buurt was, veranderde de houding van mensen. Iedereen wilde een wit voetje halen en leuk gevonden worden. Ik walgde van al dat schijnheilig gedoe en gepraat, maar zonder dat ik het wilde, ging ik erin mee en deed ik precies hetzelfde. Ik roddelde ook. Gaf mijn baas ook complimenten die ik eigenlijk helemaal niet meende.”

Huilend thuiskomen van werk

“Toen ik een keer huilend van werk thuiskwam omdat iemand van ‘hogerop’ – het was ook nog eens erg hiërarchisch – op een onredelijke manier mijn werk afkraakte, vroeg een goede vriendin wat ik daar eigenlijk nog deed. Het was niet de eerste keer dat ik huilde om werk. Ik was inmiddels gewend geraakt aan de sfeer daar, maar zij zei dat het niet normaal was. Ik moest daar weg. Toch moest ik even nadenken over mijn ontslag: ik was gevoelig voor het imago dat ik had door mijn baan, vond het werk in principe wel leuk en bovendien was dit toch mijn droombaan? Ik moest dit toch leuk vinden?”

Cathelijn is eindelijk verlost van een burn-out

‘Als ik drie uur per nacht sliep was het veel’

Eigen bedrijf

“Ik voelde me heel opgelucht toen ik de knoop had doorgehakt en mijn ontslag had ingediend. Inmiddels werk ik voor mezelf. Ik heb een eigen bedrijf en collega’s kies ik allemaal zelf uit. Niemand die mijn werk onterecht afkraakt, geen geroddel. Ik vind het elke dag een feest om aan mijn bedrijf te werken. Had ik die keuze maar veel eerder gemaakt.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 2-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Kimberly PalmaccioGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden