Vrouw gestrest  Beeld Getty Images
Vrouw gestrestBeeld Getty Images

Cathelijn (32) is eindelijk verlost van een burn-out: ‘Als ik drie uur per nacht sliep was het veel’

Wekelijks vertellen lezeressen in Flair over iets of iemand waarvan ze verlost zijn. Deze week vertelt Cathelijn (32) hoe ze eindelijk afkwam van haar burn-out.

“Ik dacht altijd dat je hard moest werken om succesvol te zijn. Dus vinkte ik dagelijks in een gestoord tempo lange to-dolijsten af. Mijn bedrijf ging goed, ik had succes en boekte prestaties, dus ik dacht dat ik lekker ging. Maar het tegenovergestelde was waar: ik was opgebrand. Kon niet meer.”

Paniekaanvallen

“Op een stoepje in Italië zakte ik ineen. Ik was er voor een reportage voor mijn werk, maar kreeg een paniekaanval van heb ik jou daar. Daarna volgde een zware tijd met veel huilbuien, hyperventilatie en soms paniekaanvallen. Elke ochtend was mijn eerste gedachte: is de paniek al begonnen? Ik had toen nog niet door dat die gedachte alleen al voor hyperventilatie zorgde. Elke avond hoopte ik dat ik snel in slaap zou vallen zodat de dag weer voorbij was. Als ik drie uur per nacht sliep was het veel.”

Een burn-out

“Mijn psycholoog constateerde een burn-out. Ik een burn-out?! Ik dacht dat ik resistent was voor zoiets, maar kwam van een koude kermis thuis. Pas na mijn burn-out vroeg ik mezelf af wat ik nou eigenlijk zelf wilde, wat me gelukkig maakt, wie ik ben. Ik was altijd zo druk bezig met de buitenkant dat ik vergat om ook naar binnen te keren en te voelen. Ik was gevoelig voor de mening van anderen en de verwachtingen van de maatschappij. Ik moest leren voelen en ik weet hoe belachelijk dat klinkt.”

Klopjacht

“Na een aantal therapiesessies, veel meditatie en ademwerk, ben ik van mijn burn-out af en durf ik het, dat voelen. Ik weet wie ik ben en wat ik wil. Durf grenzen aan te geven – ‘nee’ werd mijn lievelingswoord – en ik ben niet meer op klopjacht naar meer, meer, meer. Ik kwam erachter dat je vrijheid ervaart wanneer je jezelf vrijstelt van niet alleen de verwachtingen van anderen, maar ook van die van jezelf.”

Aaf (37) is eindelijk verlost van haar schoenenverslaving

‘Ik gaf meer geld uit aan sneakers dan aan mijn huur’

Een boek

“Ik schreef er een boek over, Gewoon knetterhard jezelf zijn, en heb geen angst meer om ‘achter te lopen op de rest’ of angst dat zekerheden wegvallen. Sterker nog, ik heb huis en haard opgezegd en een enkeltje geboekt naar Zuid-Afrika. Daar ga ik wel werken, maar vooral genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft, zonder complete afvinklijst. Want dat is waar het volgens mij uiteindelijk om draait: niet continu bepaalde doelen nastreven, maar vooral leven in het moment.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 2-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Kimberly PalmaccioGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden