Eenzaamheid Beeld GettyImages
EenzaamheidBeeld GettyImages

Bryan (30) is eindelijk verlost van zijn eenzaamheid: ‘Ik had geen sociaal leven, gamen was een uitvlucht’

Bryan (30): “Het begon al op de basisschool. Ik had geen vrienden en werd veel gepest. Zó erg gepest, dat ik zes keer van school wisselde.

Op de middelbare school en op de ICT-opleiding ging het pestgedrag door. Ik straalde pure onzekerheid uit. Dan ben je een makkelijk doelwit. Pas toen ik ging werken hield het pestgedrag op, maar ik voelde me nog steeds elke dag alleen. Ik had geen sociaal leven. Mijn leven bestond uit werken en gamen, vaak tot drie uur in de nacht, als uitvlucht.

Met gamen kon ik het echte leven even vergeten. Als ik tegen collega’s zei dat ik me eenzaam voelde, kreeg ik als antwoord dat ik me moest aansluiten bij een vereniging of sportclub. Maar die drempel was veel te groot, dat durfde ik helemaal niet. Ik had het leuk gevonden als iemand me had uitgenodigd bij hem of haar thuis, maar niemand die dat deed. De eenzaamheid slokte me op.

Tot ik in 2019 een post maakte op Twitter. Ik schreef dat ik me dagelijks heel alleen voelde, dat het me leuk leek mensen te leren kennen om leuke dingen mee te doen. Iemand met een groot bereik deelde de post waardoor het balletje ging rollen.

Keya (28) is eindelijk verlost van haar GHB-verslaving

‘Niemand keek ervan op als iemand knock-out lag’

De post werd duizenden keren gedeeld. Ik werd overspoeld met reacties. Jongeren die mijn situatie herkenden. Mensen die me uitnodigden om samen koffie te drinken, uit eten te gaan. Ik had misschien een, twee reacties verwacht, maar dit nooit. Het was hartverwarmend, ik voelde me voor het eerst sinds heel lange tijd gezien.

Ik sprak af met mensen door het hele land. Inmiddels heb ik een grote vriendengroep en zelfs een leuke vriendin. Ik startte Brabant Maatjes, een initiatief om eenzame jongeren te verbinden en spreek op scholen over het thema.

Ik hoop dat ik ooit op de basisschool mag spreken waar ik werd gepest. Eenzaamheid doorbreken is mijn missie geworden. Mensen zijn te veel met zichzelf bezig. We mogen best een beetje mee omkijken naar elkaar.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 11-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Redactie FlairGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden