schoenverslaving Beeld Getty Images
schoenverslavingBeeld Getty Images

Aaf (37) is eindelijk verlost van haar schoenenverslaving: ‘Ik gaf meer geld uit aan sneakers dan aan mijn huur’

Wekelijks vertellen lezeressen in Flair over iets of iemand waarvan ze verlost zijn. Deze week vertelt Aaf (37) hoe ze eindelijk afkwam van haar schoenverslaving.

“Ik kocht elke maand schoenen. Gemiddeld zo’n drie paar van € 250, het liefst gave sneakers van mijn lievelingsmerk. Dagelijks scrolde ik op sites om op de hoogte te blijven van vette samenwerkingen. Ik legde gerust € 500 neer om een collector’s item te scoren.”

Schoenenverslaving

“Ik had een vriendin met dezelfde verslaving. Leuk, zou je zeggen, maar het zorgde ervoor dat we elkaars verslaving alleen maar aan het voeden waren. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik gaf meer geld uit aan sneakers dan aan mijn huur of boodschappen. Ik had zelfs een aparte kast voor mijn verzameling.”

Een kick

“Sommige exemplaren droeg ik niet eens, die had ik gewoon voor de ‘heb’. Bij elk paar schoenen dat ik kocht kwam er een shot adrenaline vrij, het was een soort kick, een hebzuchtig gevoel dat ik het paar kon toevoegen aan mijn verzameling. Soms werden ze geleverd en maakte ik de doos niet eens meteen open – dan was de jeu er inmiddels al vanaf. Mijn vrienden en familie wisten wel van mijn verslaving, mijn vader reageerde altijd geërgerd als ik nieuwe sneakers droeg en vroeg of ik mijn financiën wel op orde had. Hij zei dat ik mijn geld beter kon uitgeven aan leuke herinneringen of op mijn spaarrekening kon zetten.”

Therapie

“Toen ik mijn huidige vriend leerde kennen, wees hij me erop dat dit zo niet langer kon. Eerlijk gezegd zou ik ook niet kunnen samenwonen of leven met iemand die zo’n koopverslaving heeft. Ik besloot in therapie te gaan, bij een psycholoog die gespecialiseerd is in koopverslavingen.

Een belangrijk criterium voor een (koop)verslaving is volgens haar dat mensen psychisch, financieel en/of sociaal in de problemen komen door hun gedrag. Dat was bij mij het geval: ik loog soms als ik weer nieuwe schoenen had gekocht, had weinig spaargeld en ook een nieuwe relatie aangaan ging dus blijkbaar hierdoor niet zonder slag of stoot.”

Verlost van verslaving

“Na een half jaar tweewekelijkse therapie en hard werken aan mezelf kan ik zeggen dat ik verlost ben van mijn schoenenverslaving. Ik heb er zelfs een paar weggedaan, iets wat ik me voorheen echt niet kon voorstellen. Ik scrol niet meer uren op sneakersites, houd meer geld over en mijn vriend is ook blij dat ik ervan af ben. Ik heb meer tijd en geld over voor leuke herinneringen, zoals een extra vakantie of weekendje weg. Had mijn vader toch gelijk.”

Deze ‘Eindelijk verlost van’ staat in Flair 1-2023. Ook delen waar jij blij mee bent om eindelijk van verlost te zijn? Mail dan naar redactie@flair.nl.

Kimberly PalmaccioGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden