Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Zijn die zelftesten nou wel of niet 100% betrouwbaar?

Zijn die zelftesten nou wel of niet 100% betrouwbaar?

Zijn die zelftesten nou wel of niet 100% betrouwbaar?

Eerst was het advies om je alleen te laten testen bij coronaklachten, later werd dit ook voor mensen zonder klachten. Ook over de zelftesten zijn veel verschillende adviezen te vinden. In het begin werd aangegeven dat deze alleen bedoeld waren voor mensen zonder klachten. 

Inmiddels is ook dat advies weer achterhaald. Hoe zit het nou? En zijn die zelftesten nou wel of niet 100% betrouwbaar?

Betrouwbaar

RTL Nieuws sprak met epidemioloog Carl Moons van het UMC Utrecht. Hij heeft – samen met drie regionale GGD’s, twee laboratoria en het RIVM – de betrouwbaarheid onderzocht van de antigeen speeksel- en neuszelftest. Hij vertelt aan RTL Nieuws: “Ons grootschalige onderzoek laat zien dat als je klachten hebt, de neuszelftest heel gevoelig en betrouwbaar is, in vergelijking met een PCR-test bij de GGD.” Op zo’n zelftest worden ongeveer 9 van de 10 coronagevallen aangetoond bij mensen die verkoudheidsklachten hebben.

De neuszelftest is minder betrouwbaar wanneer iemand geen verkoudheidsklachten heeft, blijkt uit het onderzoek van UMC Utrecht. Zo’n 40 procent van de mensen zonder klachten test positief op de zelftest. De test is dus niet waardeloos, schrijft RTL Nieuws. “Nog steeds worden in deze groep vier van de tien coronagevallen met veel virus in de neus opgespoord”, aldus Carl Moons aan RTL Nieuws.

PCR-test bij GGD

Het RIVM heeft een gedragsonderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat meer mensen zich laten testen als ze neuszelftesten in huis hebben. Dit doen ze eerder dan een PCR-test bij de GGD. Wanneer je lang in aanraking bent geweest met iemand die corona heeft, is het wel echt de bedoeling dat je een test laat doen bij de GGD. Dat staat in de basisregels.

Ook blijft de test van de GGD het meest betrouwbaar; als je een positieve zelftest hebt, laat je dan ook controleren bij de GGD. Het kan voorkomen dat je helemaal geen corona hebt. Volgens RTL Nieuws komt dat vaker voor dan je denkt.

Lees ook:
Coronatests voor kleuters? OMT wil zelftests voor leerlingen vanaf groep 1

Testen

Welke testen zijn er ook alweer allemaal? Een overzicht:

1. PCR-test: (Polymerase Chain Reaction) met een wattenstaafje wordt slijm uit de neus en de keel gehaald. Dat wordt opgestuurd naar een laboratorium en onderzocht. Deze test is het meest betrouwbaar.
2. LAMP-test: (loop-mediated isothermal amplification) stukjes genetisch materiaal worden gekopieerd of vermenigvuldigd. Hetzelfde principe als de PCR-test, maar sneller – en daarom iets minder betrouwbaar.
3. Antigeen-sneltest: reageert op bepaalde eiwitten, ook wel antigenen, van het coronavirus. Een aantal van deze testen zijn goedgekeurd door het RIVM voor mensen met klachten.
4. Antigeen-sneltest voor thuisgebruik: het principe van nummer 3, maar dan voor thuis.
5. Testen op antistoffen in het bloed: ook wel een serologische test. Hier wordt getest op antistoffen en wordt gebruikt om aan te tonen of je corona hebt gehad.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: GettyImages