Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Snel een coronatest doen? Eerste zelftests vanaf nú verkrijgbaar bij de apotheek

Snel een coronatest doen? Eerste zelftests vanaf nú verkrijgbaar bij de apotheek

Snel een coronatest doen? Eerste zelftests vanaf nú verkrijgbaar bij de apotheek

Heb je klachten die lijken op de symptomen van het coronavirus, dan laat je je natuurlijk zo snel mogelijk testen. Daarvoor hoef je overigens niet altijd meer een afspraak in te plannen bij de GGD; bij enkele apotheken kun je namelijk sinds woensdag de eerste zelftests scoren. En nee, daarvoor hoef je niet diep in de buidel te tasten.

Zelftest corona verkrijgbaar

Ze zaten er al een tijdje aan te komen: tests waarmee je jezélf kunt testen op het coronavirus. Inmiddels is het moment hier en zijn bij enkele apotheken de eerste zelftesten te vinden. Ze kosten rond de 9 euro en de verwachting is dat ze “op afzienbare termijn” bij alle apotheken te koop zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid. In de loop van april komen deze zelftesten ook bij supermarkten en drogisten te liggen.

Laagdrempeligheid

Vorige week keurde het ministerie van Volksgezondheid twee tests versneld goed waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om antigeentesten van de bedrijven Roche en Biosynex. De hoop is dat door de laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. “De potentiële vangst van het aantal positieve gevallen wordt zoveel groter dat het opweegt tegen die enkele keer dat een test slecht wordt afgenomen of dat een positieve testuitslag niet wordt gemeld bij de GGD”, aldus coronaminister Hugo De Jonge.

Uitslag na een kwartier

De zelftest lijkt heel erg op de test bij de GGD, alleen net wat makkelijker en iets minder vervelend. De bedoeling is dat je een staafje – net als bij de normale test – in je neus doet, maar dat hoeft niet zo diep als bij de GGD. Daarna doe je het staafje in een buisje met vloeistof. Druppeltjes van die vloeistof komen op een testcassette terecht die uiteindelijk, na ongeveer een kwartier, de uitslag laat zien.

Lees ook
Van spierpijn tot vermoeidheid: dít zijn de vaakst voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin

Positief getest?

We horen je denken: hoe betrouwbaar is zo’n zelftest? Bij een experiment bij de GGD in Tilburg deden ruim drieduizend mensen de normale test én de zelftest. Daarvan kwam tachtig procent van de uitslagen overeen en valse uitslagen waren er bijna niet. Toch is het wél belangrijk om nog een test bij de GGD te laten doen als je thuis een positieve uitslag hebt; de zelftests zijn namelijk niet honderd procent waterdicht. Bovendien blijft er op die manier zicht op de besmettingen en wordt je uitslag dubbel bevestigd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images