Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Het gaat gebeuren: vanaf 28 april volgen er versoepelingen en dít gaat er veranderen

Het gaat gebeuren: vanaf 28 april volgen er versoepelingen en dít gaat er veranderen

Het gaat gebeuren: vanaf 28 april volgen er versoepelingen en dít gaat er veranderen

EIN-DE-LIJK. Er komen versoepelingen aan. Een groot feest of uit eten met al je vriendinnen zit er helaas nog niet in, maar goed, op dit moment zijn we blij met alle kleine beetjes die we kunnen krijgen. In de persconferentie van dinsdagavond krijgen we voor het eerst in lange tijd te horen wat binnenkort wél weer mag: een overzicht.

Terrassen open

Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door. Ze worden dinsdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie.

Winkelen zonder afspraak

Vanaf maandag mogen onder voorwaarden ook meer scholieren en studenten terug naar school of andere onderwijsinstelling. Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak. Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen, en theorielessen bij rijscholen kunnen weer worden gegeven. Het maximale aantal gasten dat mensen thuis wordt geadviseerd te ontvangen gaat van één naar twee. Wel komt er een extra rem op Fieldlabs: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen.

Positievere trend

Het kabinet hoopte aanvankelijk dat de versoepelingen een week eerder al konden ingaan, maar dat bleek gezien het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen te vroeg. Er wordt pas versoepeld als het aantal bezette bedden over zijn piek is, benadrukten demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge steeds. Pas dit weekend lieten de prognoses van het RIVM over de druk op de zorg een positievere trend zien.

Lees ook
De laatste week met avondklok? ‘Kabinet iets positiever over doorgaan versoepelingen op 28 april’

Spannende ontwikkelingen

Spannend is wel dat vanmiddag bekend werd dat het aantal besmettingen toch weer oploopt. De afgelopen week is het aantal positieve testen met 5,3 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal werden er de voorbije week 53.981 besmettingen geregistreerd (vorige week 51.240). Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Het RIVM wijst erop dat al sinds begin dit jaar het aantal besmettingen vrijwel constant toeneemt. Uitzondering is de tijd rond het Paasweekend, toen mensen zich minder lieten testen. “De druk door de corona-epidemie op de ziekenhuizen, de GGD’s en op andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld huisartsen blijft onverminderd hoog”, onderstreept het RIVM. Of de nieuwe cijfers de verwachte versoepelingen nog in de weg zullen staan, is afwachten. Fingers crossed, dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP