Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Mooi begin van de week: déze versoepelingen gaan definitief door op 19 mei

Mooi begin van de week: déze versoepelingen gaan definitief door op 19 mei

Mooi begin van de week: déze versoepelingen gaan definitief door op 19 mei

Ja, ja, ja! Dít is nieuws waar je de week mee wil beginnen: de vorige week ‘voorzichtig’ aangekondigde versoepelingen gaan definitief door. Het kabinet hield een slag om de arm voor wanneer de cijfers niet voldoende zouden zijn verbetert, maar de ‘pauzeknop’ blijkt niet nodig. 

Minder positieve testen = positief nieuws

De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Aan de noodrem trekken is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken. “Deze stap is verantwoord om nu te zetten.”

Dit mag er weer

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.

Lees ook
Oók weer ontbijten en dineren op het terras (#yay!): ‘Vanaf volgende week déze versoepelingen’

Hoopgevende woorden

Volgens De Jonge laten de ziekenhuiscijfers een goede daling zien. Er is een daling van dertig procent ten opzichte van de piek, zei hij. De volgende stap in de versoepelingen zal naar het zich laat aanzien over drie weken plaatsvinden. Dan moet de daling van de ziekenhuiscijfers wel in dit tempo doorgaan. En als het versoepelen sneller kan, dan zullen we het sneller doen, aldus de minister. Dat is “zeker denkbaar”. Volgende week valt er een besluit over het volledig openstellen van het voortgezet onderwijs. O, krijgen we misschien sneller dan gedacht ons ‘oude leventje’ weer terug? Het is in ieder geval meer binnen handbereik dan ooit…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP