Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Een vierde golf?! OMT sluit ondanks vaccinaties nieuwe coronagolf komende winter niet uit

Een vierde golf?! OMT sluit ondanks vaccinaties nieuwe coronagolf komende winter niet uit

Een vierde golf?! OMT sluit ondanks vaccinaties nieuwe coronagolf komende winter niet uit

Wie hoopte dat we na deze zomer, als iedereen toegang heeft gekregen tot een coronavaccin, voorlopig van het virus af zullen zijn, kan er maar beter rekening mee houden dat dat wellicht niet het geval is. Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe, vierde golf van coronabesmettingen komende winter immers niet uit. Dat wordt duidelijk uit het laatste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd.

Vierde golf besmettingen

In een “optimistische situatie” waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus “net onder de één” kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

Werkzaamheid vaccins en mutaties

Het reproductiegetal geeft weer hoe snel het virus zich verspreidt. Onder de één is er weinig aan de hand als maar weinig besmettelijke mensen rondlopen. Boven de één worden steeds meer mensen ziek. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de mate waarin vaccins beschermen in de loop der tijd vermindert, nieuwe besmettelijkere varianten opduiken óf als in bepaalde specifieke groepen minder mensen zijn gevaccineerd. Dat noemt het OMT “heterogeniteit in de vaccinatiegraad”.

‘Basismaatregelen blijven nodig’

De belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet schrijven dat “dit suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven”. Ze voegen eraan toe dat de prognoses voor de langere termijn onzeker zijn.

Meer dan 1 miljoen prikken

Wat vaccineren betreft lijkt Nederland wel eindelijk echt op stoom. Zojuist is bekendgemaakt dat er afgelopen week voor het eerst meer dan een miljoen Nederlanders zijn gevaccineerd tegen het virus. In totaal zijn nu 6,15 miljoen Nederlanders gevaccineerd. Van hen hebben 2,3 miljoen ook al de herhaalprik gekregen. Tussen maandag 17 en zondag 23 mei kregen ruim 491.000 mensen de eerste prik en meer dan 517.000 mensen de tweede inenting. De grootste groep gevaccineerden bestaat uit 50-plussers.

Lees ook
Het kan ons niet snel genoeg gaan: kabinet overweegt volgende versoepelingen te vervroegen

Steeds minder besmettingen

Daarnaast gaat het nu ook écht de goede kant op wat betreft het aantal besmettingen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2531 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds begin februari, toen de teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 25.255 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op bijna 3608 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds half februari.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty