Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Wéér blij gemaakt met een dode mus: versoepeling lockdown toch pas na Koningsdag (als het meezit)

Wéér blij gemaakt met een dode mus: versoepeling lockdown toch pas na Koningsdag (als het meezit)

Wéér blij gemaakt met een dode mus: versoepeling lockdown toch pas na Koningsdag (als het meezit)

Bijna een gat in de lucht sprongen we, toen afgelopen week bekendgemaakt werd dat het kabinet van plas was van het land weer een klein beetje open te gooien vanaf 21 april. De avondklok zou verdwijnen en de terrassen zouden weer openen en we zagen onszelf al he-le-maal zitten om 22.45 met een biertje van de tap onder een heater. Toch bleek zondag dat ons voor zoveelste keer een worst is voorgehouden: het gaat niet gebeuren op 21 april. 

’21 april net te vroeg’

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april – heel slim, pas net ná Koningsdag. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Het verruimen van de coronamaatregelen op 21 april “is nog net te vroeg”, aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest. Dat is de uitkomst van overleg in “goede sfeer” tussen een deel van het kabinet en deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM zondag in het Catshuis. Er werd uitgebreid gesproken over het openingsplan van het kabinet.

Meer versoepelingen

Versoepelingen die op 28 april mogelijk worden aangekondigd zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden. Dinsdag 13 april leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens een nieuwe persconferentie uit hoe het precies verdergaat met het openingsplan. Dan wordt ook meer duidelijk over de volgorde van versoepelingen.

Zorgwekkende cijfers

Deskundigen verklaarden deze week huiverig tegenover snelle versoepelingen te staan. De besmettingscijfers blijven bijzonder hoog. Zondag meldde het RIVM nog 8288 nieuwe coronagevallen. Ziekenhuizen stromen vol en behandelen bijna 2500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof dat de situatie “zorgelijk” is en dat daarom “uitermate voorzichtig” moet worden gehandeld. “We zitten nog niet op de piek van de derde golf.”

‘Geen domme dingen doen’

Minister De Jonge waarschuwde na het lekken van de mogelijke versoepeling van de lockdown al voor te veel optimisme. “In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen”, zei hij. Het kabinet hoopt dat in de zomer de meeste maatregelen zijn verdwenen.

Harde lockdown

Medio december ging Nederland in een ‘harde’ lockdown. Daarna zijn de maatregelen steeds verlengd en zelfs aangescherpt. Zo werd de avondklok eind januari ingevoerd. Dat was volgens het kabinet nodig door de komst van de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is. Begin maart kwamen er wat versoepelingen nadat eerder al de basisscholen weer open waren gegaan. Contactberoepen zoals kappers konden weer aan de slag en winkels mochten weer beperkt klanten ontvangen. Ook gingen het voortgezet onderwijs en het mbo weer open.

Lees ook
Laat de lente maar komen: vanaf déze dag schieten de temperaturen eindelijk weer omhoog

Klaar met de regels

De laatste weken neemt het draagvlak voor bepaalde maatregelen onder de bevolking af. Het valt mensen bijvoorbeeld moeilijker om zich aan de regel te houden om thuis maar één bezoeker te ontvangen. En toen het mooi weer was trokken mensen massaal naar parken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: ANP | Beeld: Getty