Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > ‘Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan’: dít kan en mag zometeen weer

‘Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan’: dít kan en mag zometeen weer

‘Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan’: dít kan en mag zometeen weer

Woensdag is het weer tijd voor een persconferentie van premier Mark Rutte, die ons zal vertellen hoe we er voor staan in de coronacrisis. Naar verwachting kunnen de eerder geopperde versoepelingen op 1 juli doorgaan. Dat houdt het volgende in.

Versoepelingen 1 juli

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over de versoepelingen die het kabinet al eerder had aangekondigd, bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving door het AD en de NOS. Woensdag neemt het crisisberaad van het kabinet (MCCb) hierover een formeel besluit. Premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge lieten eerder al doorschemeren dat het er goed uitziet voor de versoepelingen. Het OMT, waarin deskundigen zitten, vergaderde maandag over een pakket aan versoepelingen.

Uitvaarten

Het ziet ernaar uit dat vanaf 1 juli maximaal honderd mensen bij elkaar mogen komen in bijvoorbeeld de horeca, theaters en bij bijeenkomsten zoals begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten. Nu zijn dat er nog maximaal dertig. Overeind blijft dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden.

Eindelijk weer sporten

Ook de heropening van sportscholen, kantines, casino’s en sauna’s lijkt door te kunnen gaan. Die moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen, zoals een goede ventilatie en maatregelen om afstand te kunnen houden. De fitnessbranche vreest wel dat door de 1,5 meterregel de sportschool te weinig mensen naar binnen mag laten, laat branchevereniging NL Actief weten. Door die beperking mogen er aan de groepslessen slechts de helft of zelfs een derde van de leden meedoen. Bij de fitnessapparaten heb je automatisch een beperking omdat er slechts een bepaald aantal van is.

Weer elke dag naar school

Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen na de zomer weer helemaal open. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar maar wel tot de docenten. Middelbare scholieren gaan sinds begin juni deels weer naar school. Ze gaan in groepen en moeten afstand houden. Na de vakantie kunnen ook zij weer volledig naar school, mits het coronovirus nog goed onder controle is. Ook moeten de scholen hygiënemaatregelen hebben getroffen.

Lees ook
Voor het eerst sinds maart geen nieuwe coronadoden: hoe zit het met die verwachte 2e golf?

Besmettingen en sterfgevallen

Het kabinet volgt niet alle adviezen van het OMT, maar op de hoofdlijnen gebeurt dat wel. De afgelopen weken zijn al stapsgewijs flinke versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Het aantal nieuwe besmettingen daalt al weken gestaag. Maandag telde Nederland voor het eerst sinds begin maart geen nieuwe coronadoden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock