Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Goed coronanieuws: vaccins werken tegen alle varianten van het virus

Goed coronanieuws: vaccins werken tegen alle varianten van het virus

Goed coronanieuws: vaccins werken tegen alle varianten van het virus

Goed nieuws over de coronavaccins. Vlak voor de vaccins op de markt kwamen, werden mutaties van het virus gevonden. De vraag was even of de net ontwikkelde vaccins ook tegen de nieuwe varianten werkten. Nu komt het fijne nieuws naar buiten dat alle goedgekeurde vaccins werken tegen de tot nu toe gevonden varianten van het virus. Daaronder vallen dus de Britse, Zuid-Afrikaanse en net opgedoken Indiase mutatie.

Vaccins tegen varianten virus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties kon dat donderdag bekend maken. “Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins”, laat Hans Kluge weten, een Belgische arts die namens Europa in het bestuur van de WHO zit.

Nog altijd voorzichtig zijn

Vooral nu er weer een nieuwe mutatie is opgedoken, komt dit nieuws als geroepen. Inmiddels is de Indiase variant al in 26 landen vastgelegd, waaronder Nederland. Toch moeten we alsnog heel voorzichtig zijn. Er  is namelijk niet bekend gemaakt of alle vaccins ook even effectief zijn. Het kan dus alsnog zijn dat het ene vaccin beter werkt tegen een bepaald mutatie dan het andere vaccin.

Reizen met één prik

Het gaat de redelijk de goede kant op met de vaccins. Volgens Hans zijn er afgelopen maand al 60 procent minder mensen besmet geraakt. Ook is 11 procent van de Europese bevalling volledig gevaccineerd, met twee prikken dus. Toch hoef je maar één prikje te hebben gehad om deze zomer weer op reis te mogen. Eén prik met een coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, lieten EU-bronnen een aantal dagen geleden weten. Check wel goed van tevoren welke EU-lidstaten met deze regels meegaan. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages