Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Nieuwe musthave (letterlijk): zó kom je aan het gele vaccinatieboekje en dít is wat je ermee kunt

Nieuwe musthave (letterlijk): zó kom je aan het gele vaccinatieboekje en dít is wat je ermee kunt

Nieuwe musthave (letterlijk): zó kom je aan het gele vaccinatieboekje en dít is wat je ermee kunt

Misschien ligt-ie wel ergens boven op zolder te verstoffen, maar weet je nog dat gele vaccinatieboekje die je (als het goed is) nog hebt? Die gaat namelijk zijn comeback maken. Want vanaf maandag gaan alle GGD’s corona-vaccinaties stempelen in de boekjes, als je dat wil. No stress als je ‘m kwijt bent, want zó kom je eraan en dít kun je ermee.

Het gele vaccinatieboekje

Wellicht is het even graven in je geheugen, maar de gele vaccinatieboekjes bestaan al heel lang. Vaccinaties die je vroeger al hebt gekregen voor bijvoorbeeld de gele koorts, dtp en hepatitis A en B werden bestempeld in het gele boekje. Het is dan ook ‘het internationaal bewijs van inenting’. Veel Nederlanders vroegen al om een stempel nadat ze gevaccineerd waren met het coronavaccin. Een aantal GGD’s deden dat, maar vanaf maandag gaan ze dat dus allemaal doen.

Een hele grote maar…

Natuurlijk zit er een addertje onder het gras, want het kan toch niet zo zijn dat dit het officiële en erkende bewijs van vaccinatie is? Nope, dat is het inderdaad niet. Het gele boekje is dan wel erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), maar het is dus niet een officieel erkend bewijs dat je bent gevaccineerd met het coronavaccin. Gevalletje jammer, maar helaas.

Zó kom je eraan

Mocht je je hele huis hebben afgezocht naar dat verrekte boekje, maar is je zoektocht tevergeefs? Geen zorgen, want je kunt ‘m heel makkelijk online bestellen op de website van de uitgever SDU. Voor maar 8,70 euro kun je dan een stempel laten zetten en onofficieel laten zien dat je gevaccineerd bent.

Lees ook
Vervelend nieuws: een deel van Griekenland vanaf zondag weer code oranje

Wel of niet laten stempelen?

Ik snap dat de vraag ‘maar waarom dan?’ door je heen blijft spoken, want als het niet een officieel erkend bewijs is, wat moet je er dan mee? Lang verhaal kort kan het gele boekje mét stempel voor iets meer zekerheid zorgen. GGD’s zien het als een extra service, want het is dan wel onofficieel, maar je kunt wél laten zien dat je gevaccineerd bent. Daarnaast is er op dit moment nog geen erkende kaart of een boekje waarmee je kan laten zien dat je het vaccin binnen hebt. “En dus is zo’n boekje voor bijvoorbeeld vroege vakantiegangers beter dan niets”, aldus de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen.

Het is dus niet per se nodig om zo’n boekje te hebben, maar mocht je al gevaccineerd zijn én toch graag een stempel willen ontvangen. You now know where to go.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Libelle | Beeld: Getty