Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Het einde is in zicht: 1.5-meter-maatregel wordt losgelaten

Het einde is in zicht: 1.5-meter-maatregel wordt losgelaten

Het einde is in zicht: 1.5-meter-maatregel wordt losgelaten

Het zal even wennen zijn, als je op 25 september de supermarkt, bioscoop of kroeg in gaat. De 1.5-meter-maatregel komt dan tot een einde. Dat zal demissionair premier Rutte vanavond bekendmaken tijdens de persconferentie. 

‘Niet per se verantwoord’

Het is precies 1.5 jaar geleden dat de 1.5-meter-maatregel werd ingevoerd en vanavond wordt bekend gemaakt dat dit straks niet meer hoeft. Maar betekent dat dat we dan geen kans meer hebben om besmet te raken? “Of het verantwoord is, weet je nooit honderd procent zeker”, zegt Marc Bonten, OMT-lid, in een interview met RTL Nieuws.

Loslaten betekent meer coronabesmettingen

Het lijkt nogal wiedes, maar het is volgens Bonten ook echt zo: het loslaten van de 1.5-meter-maatregel zal een stijging van coronabesmettingen tot gevolg hebben. “Maar de vraag is of het ook zorgt voor een toename van ziekenhuisopnames. Modellen die wij hebben gezien in het OMT, sluiten een forse toename met het huidige vaccinatiepercentage niet uit”, zo zegt het OMT-lid tegen RTL Nieuws. In het slechtste geval gaat het om zo’n 400 tot 600 mensen op de IC en dat is iets wat ziekenhuizen niet willen. “We hebben zo’n golf twee keer meegemaakt, de rek is eruit.”

Vaccineren of 1.5-meter-maatregel?

Marc Bonten vindt vaccineren nog steeds de belangrijkste maatregel: “Meer dan 90 procent van de mensen die in het ziekenhuis liggen, is niet gevaccineerd”, zegt hij. Bijna 80 procent is nu gevaccineerd en toch kan het aantal besmettingen nog hoog oplopen. Volgens het OMT-lid ligt dat aan de besmettelijkheid en het ziekmakend vermogen van de deltavariant. “Als meer dan 10 procent van de bevolking niet gevaccineerd is, is er nog steeds een heel groot reservoir van mensen dat ernstig ziek kan worden en in het ziekenhuis terecht komt. Omdat we nu die deltavariant erbij hebben, moeten we het liefst boven de 90 procent gevaccineerd hebben, willen we groepsimmuniteit kunnen bereiken.”

Lees ook: 
Dít vaccin blijkt het beste te beschermen tegen corona

Andere maatregelen

De 1.5-meter-maatregel verdwijnt, maar andere maatregelen blijven. Zo moeten we na 25 september in het openbaar vervoer nog steeds een mondkapje dragen en moeten we horeca en culturele sector vragen om een coronatoegangsbewijs voor toegang vanaf 13 jaar. En dat schiet veel horecagelegenheden in het verkeerde keelgaat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ANP