Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Domper-dinsdag: kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

Domper-dinsdag: kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

Domper-dinsdag: kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

De kans is klein dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op de persconferentie over corona versoepelingen aankondigen die volgende week al ingaan. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg al duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen van 21 april pas op z’n vroegst vanaf 28 april ingaan.

Kabinet gaat versoepelingen per wek bekijken

Mogelijk verdwijnt vanaf dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open, maar inmiddels durven wij bijna nergens meer op te hopen. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen te hoog vindt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Maar eerst moet de piek van de derde golf geweest zijn, klinkt het. Het kabinet overlegt dinsdag nog voor de persconferentie over de maatregelen. Pas dan neemt het een definitief besluit.

Massale teleurstelling

De beslissing om de versoepelingen met minstens een week uit te stellen, leidde tot veel woede en onbegrip. Koninklijke Horeca Nederland noemde het “een klap in het gezicht” en ook winkeliers waren massaal teleurgesteld, aldus branchevereniging INretail. Ook meerdere burgemeesters, waaronder die van de vier grootste steden, zijn niet blij met de keuze. Zij pleiten ervoor alles in de buitenruimte – zoals terrassen, hortussen en dierentuinen – te openen, omdat handhaven van de coronaregels anders niet meer lukt. Zij zien liever dat mensen op een terras zitten en afstand houden, dan dat er grote groepen zowat bovenop elkaar zitten in parken.

Lees ook
Wéér blij gemaakt met een dode mus: versoepeling lockdown toch pas na Koningsdag (als het meezit)

Heropening hoger onderwijs

De verdere opening van het hoger onderwijs gaat vooralsnog wel door op 26 april, meldden ingewijden. Studentenorganisaties gaven al te kennen het “onacceptabel” te vinden als de heropening weer werd uitgesteld. Studenten mogen waarschijnlijk weer voor een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit, mits ze zich van tevoren kunnen laten testen op corona.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP