Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Bezorgde politiek steggelt over mondkapjesplicht: moet Nederland er toch aan geloven?

Bezorgde politiek steggelt over mondkapjesplicht: moet Nederland er toch aan geloven?

Bezorgde politiek steggelt over mondkapjesplicht: moet Nederland er toch aan geloven?

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb wil dat het kabinet onderzoekt of het verplicht stellen van mondkapjes in de openbare ruimte misschien toch zinnig kan zijn in de strijd tegen het virus. Zijn Amsterdamse collega Femke Halsema steunt dat pleidooi. De oproep oogst bijval in de Tweede Kamer, maar het standpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over mondkapjes in de openbare ruimte is ongewijzigd. Dat er iets moet gebeuren, staat wel vast.

Mondkapje in openbare ruimte

De Tweede Kamerfractie van de VVD, die van de PvdA en GroenLinks willen net als Aboutaleb en Halsema ook van het kabinet weten of er toch niet nog eens gekeken moet worden naar de bruikbaarheid van mondkapjes, ook in de buitenruimte. Toch ziet het RIVM “geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat het werkt”, zegt een woordvoerster van het instituut. “Het belangrijkste blijft: houd afstand en vermijd drukte.” Door mondkapjes in de openbare ruimte verplicht te stellen, zoals in andere landen in toenemende mate gebeurt, “geef je ook de verkeerde boodschap af”, aldus de woordvoerster.

1,5 meter in gevaar

Het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden tot anderen zou weleens aan belang kunnen inboeten, doordat mensen zich beschermd voelen door het mondkapje. Niet-medische mondkapjes bieden echter slechts “zeer beperkt” bescherming tegen besmetting met het coronavirus. Ze worden vaak ook niet goed gebruikt, voegt de woordvoerster eraan toe. Wat overigens wel goed werkt om het besmettingsrisico te verkleinen, zijn professionele medische mondmaskers, maar die moeten beschikbaar blijven voor de gezondheidszorg, aldus het RIVM.

Steeds minder afstand

Maar zónder een mondkapjesplicht lijkt de 1,5 meter steeds minder nageleefd te worden. Aboutaleb in zijn betoog: “Het meest maak ik mij zorgen over het feit dat de belangrijkste maatregel, die waar we het meest van verwachtten, de 1,5 meter, sleets is geworden. Voor heel veel mensen heeft die geen betekenis meer, en dat betekent dat we ons moeten beraden op what’s next.”

Verplicht in het OV

Sinds 1 juni is in het openbaar vervoer een mondkapje verplicht, omdat het daar niet altijd lukt om voldoende afstand te houden. Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet over dit soort kwesties adviseert, heeft die mogelijkheid in het algemeen open gelaten voor situaties waarin 1,5 meter afstand niet lukt. Bij gebrek aan hard bewijs kon het OMT “geen richtinggevend positief advies uitbrengen dat voldoende inhoudelijk onderbouwd is”. In het OMT zitten deskundigen van het RIVM en andere instituten.

België grijpt vast in

België maakt donderdag bekend niet verder te gaan met het versoepelen van de coronamaatregelen. Vanwege de stijging van het aantal nieuwe besmettingen (dat lag vorige week 88,6 procent hoger dan een week eerder) komen er juist extra maatregelen in de strijd tegen het virus, aldus premier Sophie Wilmès tijdens een persconferentie. Het dragen van mondkapjes wordt daarom verplicht op markten, op kermissen, in winkelstraten, op plekken waar veel mensen zijn en in gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek. In de horeca komt ook een mondkapjesplicht, al geldt er wel een uitzondering voor wie aan tafel zit. Ook moeten horecazaken de contactgegevens van hun gasten noteren. Verder is besloten dat nachtwinkels uiterlijk om 22.00 uur moeten sluiten.

Lees ook
Eerste hulp bij geïrriteerde oren: 7x slimme hacks om je mondkapje anders vast te maken

Cijfers gaan verkeerde kant op

Afgelopen dinsdag bleek dat het aantal besmettingen in Nederland in een week tijd bijna was verdubbeld. Volgens het RIVM zijn er momenteel 96 actieve lokale uitbraken (clusters). Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht. In Hillegom en Goes zijn grote clusters, maar volgens Timen zijn in Amsterdam en Rotterdam ook een paar groepsuitbraken. Timen: “De trend is overal hetzelfde. Wat meer feesten, wat meer genieten, maar dat betekent ook dat we minder serieus omgaan met de maatregelen.” Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland loopt het aantal besmettingen op.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock