Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw virus dat pandemie kan veroorzaken

Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw virus dat pandemie kan veroorzaken

Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw virus dat pandemie kan veroorzaken

Terwijl grote delen van de wereld nog gebukt gaan onder de coronapandemie, waarschuwen Chinese onderzoekers al voor een nieuw virus. Het gaat om een griepvirus bij varkens dat besmettelijker is geworden voor mensen en daardoor volgens hen potentieel een nieuwe pandemie kan veroorzaken.

‘Kandidaat voor pandemie’

De onderzoekers bekeken een H1N1 griepvirus dat tussen 2011 en 2018 bij varkens werd gevonden. Volgens de deskundigen draagt het “alle belangrijke kenmerken van een kandidaat-pandemievirus”. Werknemers op varkensboerderijen hadden verhoogde waardes van het virus in hun bloed. De onderzoekers adviseren scherper toezicht op vooral mensen die in de varkensindustrie werken.

Vleermuizen

De wetenschappers onderzochten het risico van virussen die van andere levende wezens op mensen overgaan, vooral in dichtbevolkte gebieden in China. Wetenschappers denken dat het coronavirus door vleermuizen is overgebracht op de mens op een markt in het Chinese Wuhan.

Onder de loep

Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat die de Chinese studie nauwkeurig gaat bestuderen. De bevindingen laten volgens hem zien dat griepvirussen ondanks de coronapandemie in de gaten gehouden moeten blijven worden.

Geruststellende gedachte

Dat de WHO de ondervindingen serieus neemt, is een geruststellende gedachte. Aan het begin van de uitbraak van het coronavirus werd de Chinese arts die waarschuwde voor het gevaar van het virus, niet serieus genomen door de autoriteiten.

Blunder in beginstadium coronavirus

Eind vorig jaar plaatste Li Wenliang in een appgroep met artsen een bericht over “een SARS-achtig virus” waarmee zeven patiënten waren besmet nadat zij een markt in Wuhan hadden bezocht. Hij waarschuwde zijn collega’s dat het virus zich waarschijnlijk binnen korte tijd snel zou gaan verspreiden. De politie pakte hem daarna op voor het verspreiden van geruchten en “stemmingmakerij”, nadat screenshots van zijn apps op internet waren verschenen. Na een berisping mocht de arts weer aan het werk, maar werd korte tijd daarna zelf ziek. Begin februari overleed hij zelf aan de gevolgen van corona.

Lees ook
1 juli meer vrijheid, maar wen er nog maar niet aan: versoepelingen in déze landen teruggedraaid

Duizelingwekkende cijfers

Dat Wenliang het bij het rechte eind had, heeft de hele wereld inmiddels op pijnlijke wijze ondervonden. De uitbraak werd een heuse pandemie. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 10,5 miljoen mensen besmet en al meer dan een half miljoen mensen overleden aan het het coronavirus. Nederland is inmiddels de 50.000 besmettingen voorbij, meer dan 6100 mensen kwamen om.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock