Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Lockdown-lichtpuntjes: kabinet versoepelt maatregelen, kappers en terrassen (bijna) weer open

Lockdown-lichtpuntjes: kabinet versoepelt maatregelen, kappers en terrassen (bijna) weer open

Lockdown-lichtpuntjes: kabinet versoepelt maatregelen, kappers en terrassen (bijna) weer open

Na zo’n beetje twee maanden intelligente lockdown hebben we prachtnieuws op deze woensdag: de maatregelen van de lockdown worden vanaf nu stapsgewijs versoepeld. Zo mogen de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, vanaf 11 mei weer open.

Kleine groepjes mogen weer

Ook zijn vanaf die datum groepen tot tien personen toegestaan. In juni komt een versoepeling voor de horeca, bioscopen en musea. Dat zal het kabinet woensdagavond rond 19.00 uur tijdens een persconferentie bekendmaken, melden Haagse bronnen aan NU.nl na verschillende mediaberichten. Voor alle versoepelingen geldt dat het reproductiegetal, dat is de hoeveelheid mensen aan wie een besmet persoon het virus overdraagt, onder de één moet blijven en dat de zorg de patiëntenstroom aan moet kunnen.

Anderhalvemeterregel blijft

Oorspronkelijk mochten de contactberoepen op 19 mei de deuren weer openen. De kappers moeten in het nieuwe beleid via de telefoon bepalen of een klant tot de risicogroep behoort. Is dat niet het geval, dan hoeft er ook niet met een mondkapje te worden gewerkt. De anderhalvemeterregel blijft voor de klanten van toepassing. Voor de horeca, musea en bioscopen geldt een maximum van dertig personen. Dat betekent dat terrassen vanaf 1 juni voor een deel weer open kunnen.

Verplichte mondkapjes in ov

De NOS meldt dat het openbaar vervoer per 1 juni weer volgens de de normale dienstregeling gaat rijden. Mondkapjes zijn dan wel verplicht voor reizigers. Ook gaan dan zoals eerder gemeld de middelbare scholen weer open. Vanaf 1 juli worden bijeenkomsten van honderd personen weer toegestaan.

Lees ook
Ouders begonnen aan laatste week thuis met de kids, maar niet als het aan veel leraren ligt

Stappenplan

Met de maatregelen wil het kabinet meer perspectief bieden. Het stappenplan moet meer duidelijkheid bieden over wat er de komende tijd wel mag en onder welke voorwaarden. Afgelopen vrijdag liet premier Mark Rutte al doorschemeren aan een routekaart te denken. Rutte voegde eraan toe dat er aan het stappenplan en de geplande versoepelingen geen rechten kunnen worden ontleend. Dat betekent dat als de besmettingen toenemen en de druk op de intensive care weer toeneemt, de maatregelen weer verscherpt worden.

De persconferentie van premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge is vanavond rond 19.00 uur te zien op verschillende zenders en online.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock