Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Hester Zitvast: ‘Van een avondklok, zélfs voor hondenbezitters, word ik heel opstandig’

Hester Zitvast: ‘Van een avondklok, zélfs voor hondenbezitters, word ik heel opstandig’

Hester Zitvast: ‘Van een avondklok, zélfs voor hondenbezitters, word ik heel opstandig’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Coronamaatregelen

“Ik ga er niet tegen in, tegen de coronamaatregelen, ook al trek ik bij sommige mijn twijfels. Zo lees ik natuurlijk ook wel dat mondkapjes nauwelijks effectief zijn. Maar voor die paar procent dat ze wél helpen, draag ik ze in openbare ruimtes. Ik geef ook geen huisfeestjes meer en ben keurig van een maximum aan drie mensen uitnodigen naar maximaal twee mensen gegaan. Gewoon even luisteren, zo moeilijk is het toch niet? Experts hebben zich erover gebogen, zij hebben er voor geleerd en ik niet. Als ik mijn auto bij de garage ophaal, ga ik ook niet met de monteur in discussie over het eventuele nut van zijn reparaties. Ik bedank vriendelijk en rij weg. Vol vertrouwen.”

Zwemmen niet, sauna’s wél

“Dat mijn dochter niet mag zwemmen vanmiddag, vind ik belachelijk. Belachelijk, omdat er as we speak wel een groep poedelnaakte mensen over het terrein van de diverse Nederlandse megasauna’s scharrelen. Zwembad in, zwembad uit, stoomgrot in, stoomgrot uit. Heerlijk, een dagje ontspannen, maar verre van noodzakelijk. Wat wel noodzakelijk is, is zwemles. In het voorjaar gingen de baden al een flinke tijd dicht. En nu dus weer. Kinderen mogen overdag wel bij elkaar in de klas zitten, maar niet in een zwembad.”

Avondklok

“Andere groepslessen gaan wel door. Zo was daar woensdag klassiek ballet en is er vrijdag streetdance. Ook verre van noodzakelijk. Ik snap het gewoon niet zo goed, hoewel ik dan weer wel begrijp dat het ook bijna niet te doen is, het maken van die regels. En dan rommelt het behoorlijk op het onderwerp avondklok. In diverse Europese landen is het al een feit: buitenkomen mag je niet na 22.00 uur en niet voor 06.00 uur. Nederland volgt mogelijk; allereerst in de brandhaarden Rotterdam, Dordrecht en Twente, maar mogelijk ook landelijk.”

‘Gaat de minister president werkelijk bepalen hoe laat mijn honden voor het laatst plassen?’

“Dat maakt me voor het eerst echt opstandig, merk ik. Waarom mag ik na 22.00 uur niet meer naar buiten? Als ik behoefte heb aan een avondwandeling, dan maak ik die gewoon! Waar ik woon kun je makkelijk een uur wandelen zonder iemand tegen te komen. Hoe zou dat de kans op corona vergroten? Maar ook in de steden moet je gewoon je huis uit kunnen wanneer jij dat wil. Een stad is groot. Waar verwacht je om 23.00 uur nou nog een enorme (niet georganiseerde!) mensenmassa? Nergens toch?”

Nauwelijks uitzonderingen

“Er worden nauwelijks uitzonderingen gemaakt, als de avondklok er komt, hooguit voor de verpleegkundige die op weg naar het werk is. De Telegraaf meldt dat Rutte zelfs hondenbezitters niet ontziet. Daarvan vlieg ik echt in de hoogste boom. Gaat de minister president werkelijk bepalen hoe laat mijn honden voor het laatst plassen? Dat vind niet alleen onacceptabel, ik denk dat mijn Jack Russells Puck en Ollie er ook geen enkele boodschap aan hebben.”

Lees ook
Help! Bestaat er een kans dat de scholen ook opnieuw moeten sluiten vanwege het coronavirus?

Averechts effect

“Een avondklok gaat me echt te ver. Laat jongeren gewoon nog met een vriend of vriendin een eindje wandelen, een beetje hangen in een park. Even weg zijn van die kamers, weg van Netflix. Laat mensen gewoon hun hond uitlaten op een moment dat het hen én de hond uitkomt. Laat iemand frisse lucht inademen na een late werkdag, tijdens een rondje joggen. Een avondklok zou wel eens het averechtse effect kunnen hebben, want ik voorspel een enorme dwarsheid van het volk. Mij hou je in elk geval niet tegen. Die laatste plas en drol rond 00.00 uur komt er. Desnoods midden op het Binnenhof.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock