Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Flinke naschok: festivals, concerten en andere grote events mogelijk pas over een jaar (óf later)

Flinke naschok: festivals, concerten en andere grote events mogelijk pas over een jaar (óf later)

Flinke naschok: festivals, concerten en andere grote events mogelijk pas over een jaar (óf later)

Woensdag kondigde het kabinet een behoorlijke lijst met versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Velen sprongen een gat in de lucht, maar er zijn ook sectoren allesbehalve blij, zoals de sportscholen die tot september gesloten blijven en bioscopen en theaters die met 30 gasten per zaal vrijwel niets kunnen. Toch lijkt september ineens heel dichtbij als je hoort hoe de toekomst voor grote evenementen er volgens de politiek uitziet…

Grote events pas bij vaccin mogelijk

Het kabinet denkt immers pas weer grote evenementen te kunnen houden als er een vaccin tegen het coronavirus is. “Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt de politiek. “Van grote festivals en andere ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ komt het voorlopig niet, schrijft ‘coronaminister’ Hugo de Jonge donderdag aan de Tweede Kamer.

‘Een jaar of langer is reëel’

Mogelijk staan we over een jaar nóg niet dansend in een festivaltent, of voor het podium tijdens een concert van je favoriete artiest. En voetbalwedstrijden met publiek? We zien het somber in. Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. “We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel”, meldt De Jonge.

Wanneer is er een vaccin?

Volgens het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) kan het nog zeker een jaar duren voordat er een vaccin is tegen het coronavirus. Die inschatting wordt gebaseerd op partijen die momenteel bezig zijn met de ontwikkeling van een vaccin, maar ook ervaringen uit het verleden. Zes vaccins hebben inmiddels een fase bereikt waarbij kan worden getest op gezonde mensen, maar ook dit onderzoek gaat lang duren.

Enorme klap

De uitspraken komen als een schok voor de bracheorganisaties. “Natuurlijk staat gezondheid altijd voorop”, zegt een woordvoerder van Mojo, organisator van bijna alle grote concerten en festivals in Nederland. “We wisten dat het lastig zou gaan worden, en we rekenden erop dat er dit jaar geen grote evenementen meer zouden kunnen plaatsvinden. Maar dit gaat nog zoveel verder.” Het concern heeft tot nu toe vrijwel alle gecancelde concerten van de afgelopen twee maanden kunnen verplaatsen naar een later moment. “Maar ook in die planning hielden we rekening met de mogelijkheid dat we in het seizoen 2020-2021 konden gaan inhalen. Die zekerheid hebben we nu dus ook niet meer.”

Lees ook
Krijgen we het coronavirus onder controle? 6x ‘virusfilms’ waarin een pandemie de wereld bedreigt

Ook in 2021 geen Songfestival?

Of een 2021-editie van het Eurovisie Songfestival er in zit, is nu ook nog maar de vraag. De Nederlandse organisatie van het Eurovisiesongfestival kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn van het nieuwe kabinetsbesluit. “Het is nu dus nog te vroeg om uitsluitsel te geven over de organisatie en de vorm van het ESF in 2021”, aldus de zegsvrouw. “We komen hier op een later moment deze maand op terug.” Het Eurovisiesongfestival zou eigenlijk volgende week plaatsvinden in Rotterdam, maar werd geschrapt vanwege de uitbraak.

Tja…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock