Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Aantal nieuwe coronabesmettingen wéér bijna verdubbeld: 95% meer positieve tests

Aantal nieuwe coronabesmettingen wéér bijna verdubbeld: 95% meer positieve tests

Aantal nieuwe coronabesmettingen wéér bijna verdubbeld: 95% meer positieve tests

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 2588 meldingen binnen over nieuwe vastgestelde besmettingen. Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1329 besmettingen registreerde.

Aantal sterfgevallen blijft laag

Het aantal sterfgevallen is gelukkig nog wel laag: zes coronapatiënten zijn overleden volgens de officiële cijfers. Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe patiënten op die het virus hebben opgelopen, 21 meer dan de week daarvoor. De stijging van het aantal besmettingen bedroeg in de rapportage van vorige week 35 procent ten opzichte van de week daarvoor, toen de GGD’en in het land 534 mensen positief testten.

Mysterieuze daling

Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald naar 1,20. Vorige week stond dit op 1,40 en de week ervoor was het 1,29. Het is echter niet duidelijk waardoor het getal daalde, want het aantal besmettingen stijgt snel.

Brandhaarden in Nederland

Vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant stijgt het aantal vastgestelde besmettingen. Specifieke haarden zijn Rotterdam, Amsterdam, West-Brabant en Den Haag en omstreken. Het aantal testen bij de GGD is tegelijkertijd flink afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus lieten ruim 100.000 mensen zich testen, zo’n 10.000 minder dan een week eerder. Uit die testen kwam steeds vaker een positief resultaat: 2,3 procent van de geteste personen bleek het virus bij zich te dragen. In de vorige weekcijfers was dit nog maar 1,1 procent.

Meer besmettingen onder jongeren

Twintigers zijn oververtegenwoordigd in de cijfers: een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij lopen een relatief klein risico’s om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden, maar kunnen anderen besmetten voor wie het coronavirus gevaarlijker is. Daarnaast is deze groep ook nog eens steeds lakser met het navolgen van de regels. In Rotterdam, waar steeds meer besmettingen onder studenten opduiken, begint dinsdag een speciale campagne om jongeren te wijzen op de coronamaatregelen en het belang van een test bij klachten die duiden op de ziekte. “Niet lullen, maar testen!” is het credo, meldt de gemeente.

Lokale mondkapjesplicht

Vorige week werd bekend dat veiligheidsregio’s het dragen van mondkapjes mogen verplichten om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. Amsterdam en Rotterdam kwamen daarop meteen in actie. Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat, zowel in winkels als op straat. Het experiment met het verplicht stellen van mondkapjes op deze locaties duurt vooralsnog drie tot vier weken. Daarna gaat de gemeente evalueren. De nieuwe maatregel gaat woensdag om 09.00 uur in.

‘Onnodig ingewikkeld’

Ook in Rotterdam geldt vanaf woensdag tussen 06.00 en 22.00 uur een mondkapjesplicht in een aantal gebieden in de stad, waaronder de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De hoogte van de boete is nog niet bekendgemaakt. De Nederlandse BOA Bond zei het “onnodig ingewikkeld” te vinden dat er nu lokale verschillen zijn in het dragen van mondkapjes. De bond pleitte ervoor om de verplichting op alle drukke plaatsen te laten gelden.

Lees ook
De coronacrisis heeft ons uitgeput: zó herstel je weer en kom je van alle stress af

Mogelijk nieuwe maatregelen op komst

Donderdag houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om 19.00 uur een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de “algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock