Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > ‘Deltavariant is gevaarlijker voor zwangere, ongevaccineerde vrouwen’

‘Deltavariant is gevaarlijker voor zwangere, ongevaccineerde vrouwen’

‘Deltavariant is gevaarlijker voor zwangere, ongevaccineerde vrouwen’

Het AD kopt dat er meer zwangere vrouwen in het ziekenhuis liggen nadat ze besmet raakten met de deltavariant. Het gaat om jonge, slanke vrouwen die niet of niet volledig gevaccineerd zijn. ‘Ze hebben geen onderliggend lijden, maar toch worden ze heel ziek’, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC tegenover de krant. 

Moeder aan de beademing

In het UMC Utrecht alleen al lagen afgelopen week vier zwangere vrouwen met corona. Hoewel er nog geen officiële cijfers zijn, zien ook andere ziekenhuizen dat er meer zwangere vrouwen worden opgenomen, van wie een aantal ook op de ic belandt. ‘In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de ic ligt.’

Deltavariant nog gevaarlijker

Die zorgwekkende trend tekende zich al eerder af in Engeland. Eerder was al bekend dat het coronavirus gevaarlijker is voor zwangere vrouwen, maar de deltavariant maakt zwangere vrouwen nog vaker ernstig ziek. In de eerste golf waren Engelse vrouwen er zo slecht aan toe dat 24 procent naar de IC moest. In de huidige golf ligt dat aantal op een verontrustende 45 procent.

Vaccineren

Van de zwangere vrouwen in het ziekenhuis is 99 procent niet gevaccineerd. ‘In Nederland zien we hetzelfde’, zegt Bloemenkamp. Het RIVM adviseert sinds mei zwangere vrouwen zich wel te laten vaccineren. De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna zijn zowel voor de zwangere vrouw als het ongeboren kind veilig bevonden. Van hoe hoog de vaccinatiegraad onder zwangeren is, zijn nog geen cijfers.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty