Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Is het coronavirus gevaarlijk voor kinderen? Alle feiten en fabels op een rij

Is het coronavirus gevaarlijk voor kinderen? Alle feiten en fabels op een rij

Is het coronavirus gevaarlijk voor kinderen? Alle feiten en fabels op een rij

Hoewel kinderen weer naar school mogen, blijft er nog altijd veel onduidelijkheid bestaan over het coronavirus in relatie tot ons kroost. Ze zouden niet vatbaar zijn voor het virus, maar wat als je kind toch klachten heeft? Wij hebben alle feiten en fabels over het coronavirus en kinderen voor je op een rij gezet. 

Kinderen zijn amper vatbaar voor het coronavirus: feit

Wereldwijd zijn er relatief maar weinig gevallen van kinderen met corona, zo meldt het RIVM. Dat geldt ook voor kinderen in Nederland. Volgens het RIVM spelen kinderen een kleine rol in de verspreiding van het virus, en vinden de meeste besmettingen plaats onder volwassenen. Dat is ook de reden waarom er voor kinderen én jongeren andere maatregelen en adviezen gelden.

Volwassen kunnen kinderen besmetten met het coronavirus: feit

Maar: volwassenen kunnen wél kinderen besmetten. Het gaat hierbij om de verspreiding van het virus van volwassen familieleden naar hun kinderen, omdat zij tot hetzelfde huishouden behoren en intensief contact hebben. Heb je klachten? Vermijd dan contact met iedereen, óók met kinderen.

Kinderen kunnen volwassenen besmetten: feit én fabel

Lekker vaag, zul je misschien denken. Hierbij moeten we een verschil maken tussen baby’s, peuters, kleuters en kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot 18 jaar. Zo kunnen kids tot en met 12 jaar volwassenen amper besmetten en hoeven zij dus ook geen anderhalve meter afstand te houden. Voor jongeren is dit anders: onderling hoeven zij geen afstand te houden, maar wél tot volwassenen.

Lees ook
De coronacrisis heeft ons uitgeput: zó herstel je weer en kom je van alle stress af

Kinderen moeten onderling afstand van elkaar houden: fabel

Zowel kinderen tot en met 12 jaar als jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand van elkaar te houden. Iedereen boven de 18 jaar die niet tot hetzelfde huishouden behoort, moet dit wel.

Als kinderen verkouden zijn, mogen ze niet naar de kinderopvang of school: fabel

Volgens de nieuwste adviezen van het RIVM mogen kinderen van 0 tot 4 jaar met een neusverkoudheid gewoon naar de kinderopvang. Maar niet zonder side note: dat mag alleen als ze geen koorts hebben. Dat geldt ook voor kinderen die in groep 1 of 2 van de basisschool zitten. Heeft jouw kind toch last van koorts of andere klachten zoals hoesten en benauwdheid? Houd hem of haar dan thuis tot de klachten over zijn. Bij twijfel kun je jouw kind naar de huisarts brengen en laten testen op het coronavirus. Ook als kinderen contact hebben gehad met een besmet persoon of in een huishouden woont waarin iemand koorts of benauwd is, geldt: thuisblijven en testen.

En wat als kinderen tot een risicogroep behoren?

Ook dan kunnen ze gewoon naar de kinderopvang of school. Het RIVM meldt dat “kinderen met onderliggende medische problematiek geen groter risico lopen op een ernstig beloof van Covid-19 dan gezonde kinderen”. Twijfel je of behoort iemand anders uit het huishouden tot een risicogroep? Overleg dan altijd eerst met een (kinder)arts en de schoolleiding.

Kinderen hoeven geen mondkapjes te dragen: feit

Op dit moment is er (nog) geen mondkapjesplicht in Nederland. Net zoals volwassenen hoeven ook kinderen geen mondkapje te dragen als ze naar buiten gaan. Tot nu toe is een niet-medisch mondkapje alleen verplicht in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in touringcars (maar niet op stations, perrons en haltes), aldus het RIVM. Dit geldt alleen voor reizigers van 13 jaar en ouder.

Disclaimer: dit artikel is geschreven vóór de persconferentie van dinsdag 18 augustus. Eventuele terugdraaiingen van de versoepelingen kunnen effect hebben op bovenstaande informatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RIVM | Beeld: Getty Images