Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Meer dan 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis: dreigt code zwart opnieuw?

Meer dan 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis: dreigt code zwart opnieuw?

Meer dan 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis: dreigt code zwart opnieuw?

Momenteel liggen er meer dan 2000 coronapatiënten in het ziekenhuis. Eerder dreigde code zwart bij deze aantallen, nu lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Blijkbaar komt dat omdat we al over de besmettingspiek heen zijn. Daarbij liggen patiënten minder lang op de intensive care.

Opnamecijfers

In oktober en november van vorig jaar schoten de cijfers omhoog. Aan het einde van november lagen er meer dan 2.800 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 600 op de intensive care. Die cijfers hebben we nu nog niet bereikt, maar het aantal opnames groeit wel. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Verschillen

In het najaar leidde de stijging tot een lockdown. Nu lijkt er niks aan de hand. Bovendien blijven de versoepelingen gewoon staan. Een woordvoerder van het LCPS vertelt aan NU.nl dat er vijf verschillen zijn. Ten eerste is de lente aangebroken, yay. “In oktober weet je dat het alleen maar erger gaat worden omdat de winter er nog aan komt. Nu zijn we al over de besmettingspiek heen”, vertelt de woordvoerder. Het aantal ziekenhuisopnames zal hierdoor nog afnemen, wordt er verwacht.

Daarnaast was de boostercampagne nog niet goed uit de verf gekomen in het najaar. Inmiddels zijn meerderen beschermd door vaccinaties en boosters. Dat betekent dat ze minder ziek worden. Ook is de omikronvariant minder ziekmakend, hierdoor liggen coronapatiënten minder lang in het ziekenhuis. “Op de ic’s liggen coronapatiënten nu gemiddeld tien dagen in plaats van zeventien”, aldus de LCPS-woordvoerder tegen NU.nl.

Lees ook
Dit zegt het rioolwater over het drugsgebruik of aantal covid-infecties in jouw gemeente

Code zwart

Code zwart houdt in dat de intensive care vol is en er geen plek meer is voor nieuwe patiënten. Die piek is nog lang niet bereikt, want het overgrote deel van de opgenomen mensen ligt op een gewone afdeling.

De woordvoerder van het LCPS voegt toe dat de patiëntentoestroom in maart te voorspellen was. “We hebben carnaval, vakantie en versoepelingen gehad. Er is momenteel dus niks geks aan de hand.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images