Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Zorgwekkend nieuws: aantal coronabesmettingen in Nederland in week tijd bijna verdubbeld

Zorgwekkend nieuws: aantal coronabesmettingen in Nederland in week tijd bijna verdubbeld

Zorgwekkend nieuws: aantal coronabesmettingen in Nederland in week tijd bijna verdubbeld

Enkele weken geleden stopte het RIVM, omdat het de goede kant op ging met het coronavirus in Nederland, met het dagelijks delen van nieuwe cijfers. Sindsdien horen we iedere dinsdag hoe ons land ervoor staat, maar deze week is er helaas slecht nieuws. Het coronavirus laait weer op en snel ook.

‘Dit is zorgwekkend’

In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 987 meldingen van nieuwe gevallen gekregen. Vorige week waren het er ‘slechts’ 534. “Op alle vlakken is dit een forse stijging. Dit is zorgwekkend. Als de maatregelen versoepeld worden, grijpt het virus vrij snel zijn kans om zich te verspreiden. Het is ook zorgwekkend dat mensen met klachten zich niet laten testen. Ze gaan toch naar hun werk en maken toch afspraken met hun vrienden”, zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Bijna honderd actieve uitbraken

Volgens het RIVM zijn er momenteel 96 actieve lokale uitbraken (clusters). Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht. In Hillegom en Goes zijn grote clusters, maar volgens Timen zijn in Amsterdam en Rotterdam ook een paar groepsuitbraken. Timen: “De trend is overal hetzelfde. Wat meer feesten, wat meer genieten, maar dat betekent ook dat we minder serieus omgaan met de maatregelen.” Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland loopt het aantal besmettingen op.

‘Dit is een wake-up call’

De toename wil nog niet zeggen dat de tweede coronagolf is begonnen, “maar het is wel een aanwijzing dat we zo niet door moeten gaan, anders wordt de tweede golf eerder werkelijkheid dan we dachten”. “Als dit zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus. Dit is een wake-up call: we moeten niet zo verder.” Een tweede golf wordt in het najaar verwacht, maar hoe groot die wordt en of die eerder komt, hebben we zelf in de hand. “We zien de toename gebeuren en we roepen mensen op om zich aan de maatregelen te houden.”

Lees ook
Bijna op reis? Zó gaat het met het coronavirus op jouw vakantiebestemming

De laatste cijfers

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar 1,29. Voor het eerst sinds half maart ligt “de bandbreedte” van het getal geheel boven de 1. Bij een getal van 1,29 besmetten 100 mensen samen 129 anderen. Vorige week hebben 88.886 mensen zich laten testen bij de GGD’en. Van hen bleek één procent het virus onder de leden te hebben. Een week eerder was 0,6 procent van alle tests positief. Het RIVM kreeg in de afgelopen week ook meldingen van 7 sterfgevallen (vorige week 8, de week daarvoor 19) en 19 ziekenhuisopnames (vorige week 16, de week daarvoor 9). In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de lange tijd dalende lijn weer de hoogte in gaat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, RIVM | Beeld: iStock