Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > We kunnen ons oude leven al bíjna ruiken: corona in Nederland hard op z’n retour

We kunnen ons oude leven al bíjna ruiken: corona in Nederland hard op z’n retour

We kunnen ons oude leven al bíjna ruiken: corona in Nederland hard op z’n retour

Na bijna anderhalf jaar corona is Nederland (net als de rest van de wereld) meer dan klaar met het virus. Gelukkig lijkt het virus ook steeds meer klaar met ons: in een razend tempo verliest het coronavirus terrein in Nederland.

Positieve cijfers

In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 20.000 mensen positief getest, aanzienlijk minder dan de week ervoor. Bovendien worden steeds minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen en overlijden steeds minder mensen aan het virus. Vanwege de aanhoudende daling heeft het kabinet de coronaregels versoepeld, en in de komende tijd verdwijnen er nog meer coronamaatregelen.

Laagste aantal sinds september

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel positieve tests precies zijn geregistreerd in de afgelopen week. Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen, vorige week was het aantal al gedaald naar iets meer dan 25.000. In de zes dagen na de laatste update zijn 18.284 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er iets meer dan 3000 per dag. Het weekcijfer kan daarmee uitkomen op ongeveer 21.000. Dat zou het laagste aantal zijn sinds eind september vorig jaar.

Sterke daling

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 830 nieuwe ziekenhuisopnames, van wie 186 op een intensive care kwamen te liggen, fors minder dan de week ervoor. Verder meldt het RIVM hoeveel sterfgevallen aan corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 96. Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Afgelopen vrijdag stond het op 0,85.

Lees ook
Kabinet geeft groen licht voor vervroegde versoepelingen vanaf 5 juni: dít kunnen we verwachten

Vaccinaties

De daling van het aantal coronagevallen komt deels doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn. In de afgelopen zeven dagen hebben waarschijnlijk meer dan een miljoen Nederlanders een prik gekregen. Ook dat cijfer brengt het RIVM dinsdag naar buiten. In de week ervoor werden voor het eerst meer dan een miljoen Nederlanders ingeënt.

Kunnen we ons dan echt klaar maken voor een zomer (bijna) zoals vanouds? <3

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty