Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Heb jij ‘m al gedownload? Alles wat je wil weten over de nieuwe corona-app

Heb jij ‘m al gedownload? Alles wat je wil weten over de nieuwe corona-app

Heb jij ‘m al gedownload? Alles wat je wil weten over de nieuwe corona-app

Na maanden is ‘ie er dan eindelijk: de corona-app. CoronaMelder, want zo heet de nieuwe app, zou helpen het coronavirus onder controle te houden om zo een mogelijke tweede golf te voorkomen. Hoe werkt de app precies, en doet die echt wat ‘ie belooft? Lees hier alles wat je wil weten over de nieuwe corona-app.

Wat is de corona-app?

Toen het coronavirus zich in maart flink begon te verspreiden in Nederland, kondigde de overheid de komst aan van een corona-app waarmee nieuwe besmettingen snel ontdekt kunnen worden. Bijna een half jaar later is de eerste versie van die app, die de naam CoronaMelder heeft gekregen, beschikbaar. Je kunt de app al downloaden, maar het duurt nog even voordat ‘ie echt werkt. Zo wordt de software – die het mogelijk maakt om besmettingen op te sporen – in september geactiveerd, waarna de app in heel Nederland gebruikt kan worden. Tot die tijd is het de bedoeling dat zoveel mogelijk Nederlanders alvast de corona-app downloaden. Op het moment hebben ruim 400.000 mensen dat al gedaan.

Tweede golf voorkomen

CoronaMelder heeft als doel om nieuwe besmettingen sneller te ontdekken, zodat “we elkaar beschermen en ervoor zorgen dat de huidige versoepelingen mogelijk blijven,” zo valt er te lezen op de website van de Rijksoverheid. Als je de app gebruikt, help je niet alleen jezelf, maar ook je directe omgeving te beschermen tegen het coronavirus. En dat is erg belangrijk om de gevreesde tweede golf – die er nu al aan lijkt te komen – te voorkomen. De verwachtingen van de corona-app zijn daarom ook hoog. “Elke besmetting die je met de app voorkomt, spaart mogelijk een leven,” benadrukt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid die verantwoordelijk is voor de app, in een interview met het AD.

Lees ook
Ook op het strand gelegen tijdens de hittegolf? ‘Déze Nederlandse badplaats is nieuwe coronabrandhaard’

Zo werkt de corona-app

Hoe werkt de corona-app precies? Hoewel de app geen persoons- of locatiegegevens opslaat, kan ‘ie door middel van bluetooth bijhouden of je de afgelopen twee weken langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het virus. Deze persoon moet dan wel een medegebruiker van de app zijn. Als je een waarschuwing hebt gehad (door middel van een berichtje), is het belangrijk dat je jezelf vervolgens laat testen. Het opsporen van eventuele besmette personen wordt zo veel sneller én makkelijker.

Groot voordeel

Het grote voordeel van CoronaMelder is dat ook onbekenden anoniem worden gewaarschuwd. Denk bijvoorbeeld aan medereizigers in het openbaar vervoer of mensen die gelijktijdig in de supermarkt waren. Daardoor is de app een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD, waarbij alleen mensen gewaarschuwd worden die de besmette persoon zich nog kan herinneren. Helaas helpt de corona-app je niet als je wil afspreken met iemand en wil checken of diegene besmet is. Ook kan er niet gecontroleerd worden of een besmet persoon zich aan de verplichte quarantaine houdt.

Heb jij de corona-app nog niet? Sinds maandag 17 augustus is CoronaMelder te downloaden in de appstores van Google en Apple.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Rijksoverheid, AD | Beeld: Getty Images