Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Wachttijd na Janssen-prik verlengd naar vier weken, advies over ‘boostervaccinatie’ na de zomer

Wachttijd na Janssen-prik verlengd naar vier weken, advies over ‘boostervaccinatie’ na de zomer

Wachttijd na Janssen-prik verlengd naar vier weken, advies over ‘boostervaccinatie’ na de zomer

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd, meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand die was geprikt met Janssen een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. Het vaccin heeft volgens de demissionaire premier “iets meer inwerktijd nodig”.

Vanaf 14 augustus

De nieuwe regel gaat in per 14 augustus. Het duurt even voor de regel ingaat omdat het “juridisch inregelen” vereist, aldus Rutte. Daarom is de CoronaCheck-app nog niet aangepast voor mensen die voor 14 augustus het Janssen-vaccin krijgen of al hebben gehad. Wel vraagt Rutte deze mensen zich voor het verstrijken van de vier weken “zo op te stellen alsof het vaccin nog niet volledig werkzaam is”.

Groene vinkjes

In eerste instantie konden mensen die waren geprikt met Janssen direct een groen vinkje krijgen in de Coronacheck-app. Zo konden ze na hun vaccinatie direct gaan “dansen met Janssen”, aldus coronaminister Hugo de Jonge eind juni. Toen het aantal coronabesmettingen begin juli snel begon te stijgen, werd het interval tussen de prik en het vinkje opgehoogd naar twee weken.

Verwachte Janssen-prikken

Bij de GGD worden de komende weken nog 1500 mensen voor een Janssen-prik verwacht. Verder zijn er ook vrije-inloopplekken, waar mensen zich zonder afspraak kunnen melden voor een injectie met het vaccin.

Derde prik

Het beleid rondom vaccins die nu nog gebruikt worden en waarvan twee prikken noodzakelijk zijn, staat mogelijk ook op de nominatie om aangepast te worden. Dat wil zeggen: wellicht dat de twee prikken er later dit jaar drie gaan worden, voor een nog betere bescherming tegen het virus.

Nieuw advies

Het kabinet neemt daar in het najaar een definitief besluit over, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad. Dan zal naar verwachting ook worden geadviseerd welke groepen in aanmerking komen. Mogelijk worden bijvoorbeeld alleen ouderen opnieuw geprikt.

Lees ook
Eerst prik van Pfizer, tweede van AstraZeneca? ‘Mix van vaccins geeft goede bescherming’

‘Boostervaccinatie’

Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen. In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad ook al eens gevraagd naar hun visie op zo’n extra ‘booster’. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al “aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt”.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty