Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Foute boel: aantal nieuwe besmettingen coronavirus opnieuw sterk gestegen

Foute boel: aantal nieuwe besmettingen coronavirus opnieuw sterk gestegen

Foute boel: aantal nieuwe besmettingen coronavirus opnieuw sterk gestegen

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1329 nieuwe meldingen van bevestigde gevallen gekregen. Vorige week waren het er 987, een week eerder 534 en de week daarvoor 432.

Cijfers verder omhoog

Het aantal gemelde ziekenhuisopnames steeg van 19 naar 23 en het aantal doorgegeven sterfgevallen van 7 naar 9. De cijfers komen soms met wat vertraging binnen bij het RIVM. Tussen de nieuwe meldingen kunnen dus gevallen van langer geleden zitten.

Ook reproductiegetal gestegen

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, steeg ook. Het is nu 1,40. Dat betekent dat 100 coronapatiënten gemiddeld 140 anderen besmetten. Vorige week was dit getal 1,29. De manier van berekenen betekent dat het ook net iets hoger of iets lager kan zijn. Die bovengrens is in de afgelopen week niet veranderd. “Dat geeft aan dat de situatie weinig veranderd is in een week tijd”, aldus het RIVM. Als het getal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit.

Steeds meer jongeren besmet

In Noord- en Zuid-Holland stijgt het aantal besmettingen. Bovendien neemt het aantal nieuwe gevallen onder jongeren sterker toe dan bij ouderen. Het RIVM zegt dat er 133 lokale uitbraken zijn. Vorige week waren dat er 96. Bij zo’n ‘cluster’ kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband gebracht worden.

Meer tests

Het aantal uitgevoerde tests steeg van 88.886 naar 111.764. Het percentage positieve gevallen bleef gelijk, op 1 procent. Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij 53.374 mensen. Van hen werden 11.919 opgenomen in ziekenhuizen. Het officiële dodental staat nu op 6145.

Lees ook
Zorgwekkend nieuws: aantal coronabesmettingen in Nederland in week tijd bijna verdubbeld

Strengere regels en negatieve reisadviezen

In meerder andere Europese landen gaat het eveneens de verkeerde kant op met de cijfers. Zo wordt er in de aan Nederland grenzende Belgische provincie Antwerpen een avondklok ingesteld, waarbij iedereen thuis moet zijn tussen 23.30 uur en 6 uur. Verder gaat overal op openbare plekken een mondmaskerplicht gelden waar een afstand van 1,5 meter tussen personen niet mogelijk is. Ook worden individuele contactsporten verboden en wordt thuiswerken verplicht. De horeca moet om 23 uur dicht. In Spanje verandert de situatie eveneens: sinds 27 juli worden toeristische reizen richting Barcelona en randgemeenten dringend afgeraden. Enkel reizen met een noodzakelijke reden wordt geadviseerd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock