Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Wow, dan al?! Vanaf déze datum wil Hugo de Jonge beginnen met vaccineren

Wow, dan al?! Vanaf déze datum wil Hugo de Jonge beginnen met vaccineren

Wow, dan al?! Vanaf déze datum wil Hugo de Jonge beginnen met vaccineren

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft dinsdag laten weten wanneer hij wil beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. En dat is (veel) sneller dan we hadden verwacht.

Eerste week van januari

In de eerste week van januari worden mogelijk de eerste mensen al ingeënt tegen het coronavirus, zegt De Jonge. Aanleiding is de huidige planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat het coronavaccin moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm.

‘Vaccin binnen handbereik’

De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD’s, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen. “Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis.” Het is nu eerst belangrijk dat het EMA zorgvuldig zijn werk doet, aldus de minister.

Eerste ronde

Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Maar of het eerst vaccin dat beschikbaar komt, echt geschikt is voor deze doelgroepen, moet nog blijken uit de beoordeling van EMA, stelt De Jonge. “Mocht dit niet het geval zijn, dan komen andere groepen in beeld.”

Schommelende cijfers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets gedaald. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 4073 meldingen van positieve coronatests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op maandag meldde het instituut iets meer dan 4600 gevallen en op zondag bijna 5600. Het aantal meldingen schommelt de laatste weken.

Lees ook
Positief coronanieuws: Nederlands onderzoek toont aan dat longen meestal goed herstellen na Covid-19

Half miljoen Nederlanders

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 532.000 Nederlanders positief getest. Van bijna 9500 mensen is bevestigd dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger. Niet iedereen is getest op het virus, dus sommige mensen zijn waarschijnlijk genezen of overleden zonder dat ooit is vastgesteld dat ze het virus onder de leden hadden.

De eerstvolgende persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge staat gepland op 8 december.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock