Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Kunnen we elkaar weer bijna knuffelen? Dít is wanneer kabinet 1,5-meterregel wil schrappen

Kunnen we elkaar weer bijna knuffelen? Dít is wanneer kabinet 1,5-meterregel wil schrappen

Kunnen we elkaar weer bijna knuffelen? Dít is wanneer kabinet 1,5-meterregel wil schrappen

Al anderhalf jaar is anderhalf de norm. Anderhalve meter afstand houden van iedereen buiten je eigen huishouden. Inmiddels zit het er zó ingebakken, dat je er soms even vergeet dat dit níet normaal is. Wanneer zouden we die allerbelangrijkste basisregel eindelijk kunnen laten vallen? We hebben nieuws, want dat is waarschijnlijk sneller dan je dacht.

Corona rules (no longer!)

Het kabinet hoopt de 1,5-meterregel in de samenleving medio september te kunnen loslaten. En da’s niet het enige positieve bericht. Op 1 november al zou mogelijk een eind kunnen komen aan álle coronamaatregelen (op ‘handen wassen’, ‘hoesten en niezen in je elleboog’, ‘goed ventileren’ en ’testen bij klachten’ na).

Cijfers

Dit is uiteraard wel afhankelijk van hoe de coronacijfers zich ontwikkelen en hoe de experts van het Outbreak Management Team daar tegenaan kijken, meldden Haagse bronnen. Half september is het eerste weegmoment en kunnen er met een beetje geluk (en gezond verstand, natuurlijk). Naast het skippen van de anderhalvemeterregel zouden dan bijvoorbeeld ook mondkapjes in het openbaar vervoer niet meer verplicht zijn. Clubs en discotheken moeten helaas wel tot zeker 1 november de deuren gesloten houden.

Persconferentie

Later vandaag volgt een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Met name in het hoger onderwijs worden versoepelingen verwacht. Daar moest het afgelopen studiejaar 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden. Omdat dat daardoor minder plek voor studenten was, konden zij ongeveer een dag in de week naar de instelling. De coronaregels die nu gelden op middelbare scholen, zoals het 1,5 meter afstand houden tot leraren en het dragen van mondkapjes in gangen en kantines, blijven voorlopig nog wel van kracht. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Volgens hen kijkt het kabinet medio september opnieuw naar wat er mogelijk is.

Lees ook
Verpleegkundige Sharon kreeg de extreemste vorm van corona: ‘Mijn leven ligt stil’

Stijging R-getal

Het zogenoemde reproductiegetal of r-getal van het coronavirus is wel weer iets gestegen, blijkt uit de laatste update op het Coronadashboard van de overheid. Waar volgens de cijfers van dinsdag honderd mensen met het virus nog gemiddeld 79 anderen besmetten, is dat aantal nu opgelopen tot 87. Een belangrijke kanttekening bij het r-getal is dat deze berekend wordt over de situatie van ongeveer twee weken geleden. Het getal van 0,87 slaat dus op de stand van de epidemie op 29 juli.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty