Yuki: ‘Zou diegene vieze berichtjes sturen vanuit mijn naam?
Laat ik eens hardop nadenken over nepaccounts. Je weet wel, van die socialmediaprofielen die zich voordoen als iemand anders. In dit geval: zich voordoen alsof ze mij zijn. Ik heb het nooit echt begrepen, waarom zou je in vredesnaam doen alsof je iemand anders bent? Wat is dan het doel?
Gaat het wellicht om het online contact en dat je jezelf daarbij in de schoenen van een ander kunt plaatsen? Maar waarom zou je dan, van alle schoenen die er mogelijk zijn in de afgeschermde binaire wereld van eentjes en nulletjes, mijn schoenen kiezen? Ook omdat mijn eigen account is voorzien van zo’n blauw verificatie vinkje.
Kies toch de schoenen van een jonge, knappe vrijgezel, dan kun je misschien nog contact leggen met meiden waar je normaliter misschien niet tegen durft te praten. Of volg de laatste trend en maak een nepaccount aan van een politiek figuur en verspreid nepnieuws, daar zou ik de motivatie nog van kunnen begrijpen. Maar wat bespreek je in hemelsnaam vanuit een nepaccount waar mijn naam en foto boven prijken?
Bespreek je dan het weekend waarin je zogenaamd met de kids naar de dierentuin bent geweest? Of deel je de ervaring van het tien keer per dag verwisselen van luiers? Of heb je het over mijn werk? Dat de tour weer is losgebarsten en dat je met zin, maar ook met enige spanning uitkijkt naar het festivalseizoen? Vertel je de nietsvermoedende lezer aan de andere kant van het scherm over de tweede roman, waar de uitgeverij met smart op zit te wachten, maar die nog niet echt wil vlotten? Of over de column die je aankomende week gaat schrijven? Waarschijnlijk niet.
Mijn leven is toch helemaal niet smeuïg genoeg om te imiteren? Mijn zus stuurt me een bericht: ‘Ik krijg een volgverzoek van dit account.’ Het bericht komt samen met een screenshot van een nepprofiel van mij, op Instagram. In het overzicht staat dat het profiel al 44 foto’s heeft gepost, foto’s van mij dus. Ook volgt het account 1700 andere profielen én wordt het nepaccount gevolgd door 1256 volgers.
‘T*ring, wat een hoop volgers heeft dit account,’ stuur ik terug. Meer dan twaalfhonderd mensen die mij volgen, maar mij niet volgen. Een extra dimensie aan het vreemde van online nepaccounts. Via de HELP-pagina van Instagram kom ik bij het kopje: ‘Iemand doet zich anders voor.’ Onderaan die pagina kan ik het account rapporteren, Instagram doet de belofte dat ze het profiel bekijken en verwijderen, mocht het zich voordoen als iemand anders. Maar vlak voordat ik op de knop druk, bedenk ik ineens dat iemand dit account heeft aangemaakt en 44 keer heeft gepost.
Er zit tijd en moeite in, zoveel, dat het inmiddels meer dan twaalfhonderd volgers heeft vergaard. En misschien zit er in de DM wel belangrijk sociaal contact die de oprichter weliswaar voert vanuit mijn naam, maar wat voor diegene enorm waardevol is. Stel nou dat ik dit account rapporteer en Instagram het verwijdert, zou diegene dan niet gewoon opnieuw beginnen?
Of zou degene die dit account beheert gemene, rare of zelfs vieze berichtjes sturen vanuit mijn naam? Ik besluit het account niet te rapporteren. Wat kan het mij eigenlijk schelen? Want hoe hard ik ook nadenk over nepaccounts op sociale media, één conclusie kan ik wel trekken: een account kan posten, volgen en sturen wat het wil, íedereen zal er áltijd achter komen dat het een nepaccount is.
Deze column van Yuki komt uit Flair 17-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.
Yuki Kempees (36), MC van Kris Kross Amsterdam, is daarnaast schrijver en columnist. In 2021 was hij net vader geworden van dochter Jagger (1), toen hij meedeed aan Expeditie Robinson. In 2022 is zijn verloofde Lizzy van der Ligt bevallen van hun tweede dochter Suki (0).