artikelbeeld Column Yuki Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column YukiBeeld Dorian Jurne

PREMIUMcolumn

Yuki: ‘Wat kunnen andere ouders toch kut zijn’

Mijn dochter Jagger is bijna twee, maar vlak voordat ze twee kaarsjes mag uitblazen, wordt ze eerst nog een grote zus. De gedachte aan twee kinderen doet me vervullen van liefde, het is eigenlijk wat ik altijd al wilde, het voelt compleet, maar tegelijk maakt het me doodsbang.

Met Jagger hebben wij, volgens medeouders, erg veel “geluk”. Natuurlijk heeft iedere ouder het geluk van het ontvangen van een kind, maar een gemakkelijk kind dat vrijwel altijd slaapt, bijna alles eet, weinig huilt en leuk met andere kinderen kan spelen, is blijkbaar een extra level van geluk in het spel dat het ouderschap heet.

“O, zul je zien dat jullie tweede kind precies het tegenovergestelde doet. Dat hadden wij ook met onze tweede.” En: “De eerste is een makkie, bij de tweede is jullie leven echt over.” Het zijn zinnen waarmee ik de laatste tijd regelmatig om mijn oren wordt geslagen als ik vertel dat het ouderschap eigenlijk wel soepel verloopt. Het is vast goed bedoeld allemaal, maar het komt best passief-agressief over, dat lijkt me niet de bedoeling bij een felicitatie.

We staan op een feestje en ik haal een cola light voor Lizzy wanneer bij de bar de volgende mede-ouder naar ons toe komt en in licht beschonken staat tegen een hoogzwangere Lizzy roept hoe kut het leven wordt met meerdere kinderen en dat we ons maar schrap moeten zetten voor de tijd die komen gaat. Lizzy en ik kijken elkaar aan en zuchten: “Kan dit soort mensen hun gemak niet houden?”

In de auto terug naar huis vragen we ons af of het écht allemaal zo moeilijk gaat worden, of het leven dat we nu leiden totaal gaat veranderen door een tweede kind en of het straks spreekwoordelijk ‘over is met de pret’. We lachen erom. “Wat kunnen andere ouders toch kut zijn,” zeg ik.

Die nacht is Jagger onrustig. Ze wordt een keer of vier wakker en schreeuwt de hele straat bij elkaar. Lizzy en ik gaan er om de beurt uit en uiteindelijk vallen we met z’n drieën in hetzelfde bed uitgeput in slaap. In de ochtend trekt Jagger haar humeur door: het ontbijt wordt op de grond gesmeten, er wordt geschreeuwd, er wordt gehuild. Die avond leggen we een uitgestreden meisje in bed, ze slaapt vrijwel direct.

Aan de keukentafel zit mijn vriend Twan. Zijn vriendin is in verwachting van hun eerste kind en als hij opmerkt hoe snel en gemakkelijk Jagger in bed ging liggen, zucht ik: “Geniet jij nog maar even van de tijd met z’n tweeën. Straks staat je hele leven in het teken van je kind, dan is je leven écht over.”


Yuki Kempees (36), frontman van Kris Kross Amsterdam, is daarnaast schrijver en columnist. In 2021 was hij net vader geworden van dochter Jagger (1), toen hij meedeed aan Expeditie Robinson. Yuki is verloofd met Lizzy van der Ligt, zij is zwanger van nummer twee.

Deze column van Yuki komt uit Flair 47-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Yuki KempeesDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden