artikelbeeld Column Yuki Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column YukiBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Yuki: ‘Negen jaren van hard werken lijken in één moment samen te vallen’

Het podium van Ahoy in Rotterdam ziet er spectaculair uit, op de grote ledschermen aan weerszijden zijn de twee presentatrices nóg mooier dan in het echt. Ze staan aan een tafeltje met een grote envelop in hun handen.

De zaal is gevuld met vijftienduizend mensen, die luisteren naar de namen van de genomineerden: Martin Garrix, Tiësto, La Fuente, Armin van Buuren, en dan hoor ik onze naam. Ook wij zijn dit jaar genomineerd voor een Top 40 Award, de grootste en meest leidende prijs der prijzen. Dit zijn de Grammy’s van Nederland, de TMF Awards van nu en in de categorie ‘Beste dj-act’ zijn wij dit jaar kanshebbers.

Terwijl de envelop wordt opengemaakt denk ik terug aan hoe ik ongeveer negen jaar geleden mijn twee partners tegen het lijf liep op een festival, en een van hen mij vroeg of ik ook even bij hen wilde optreden. Een paar uur later vormden we een trio dat samen begon aan een muzikale reis.

En waar het eerst nog studentenverenigingen waren, op door bier doordrenkte podia, klommen we langzaam via feesten en festivals naar de grote podia voor tienduizenden mensen. Met overal dezelfde belofte: waar wij optreden, maken we er een feestje van. Een garantie die we bijna altijd waarmaken. Honderden optredens en negen jaar later doen we nog steeds hetzelfde als we deden tijdens een lustrumfeest van een of andere studentenvereniging in een random stad.

Het is een mooie reis die ons leidde naar dit moment. Maar als ik heel eerlijk ben, maken we natuurlijk geen schijn van kans. Wereldsterren als Martin Garrix en Armin van Buuren, hoe moeten wij daarvan winnen? Ik plaats mezelf met twee benen op de grond en kijk rustig om me heen, de envelop gaat open, de zaal houdt z’n adem in.

Lizzy legt een hand op mijn been en fluistert in mijn oor: “Als jullie deze award winnen, is het echt jullie award, niet die van een platenlabel dat jullie groot maakt, niet van artiesten, muzikanten of producers die meehelpen met jullie hits. Hij is van niemand anders dan van jullie, want dat wat jullie op een podium doen, kunnen alleen jullie drie.”

Ze heeft gelijk. Vaker zijn we genomineerd voor mooie awards en met regelmaat behalen we gouden of zelfs platina platen, maar bij al die prijzen is het een teamprestatie van meerdere mensen met wie we samenwerken. Deze award zou alleen voor ons zijn. De presentatrices hebben de uitslag in hun handen, ze tellen af: drie… twee… één…

Ik hoor onze naam: Kris Kross Amsterdam. We veren op en vallen elkaar in de armen. Negen jaren van hard werken lijken in één moment samen te vallen; uren, dagen, maanden onderweg van en naar shows. De onzekerheid, de spanning, de euforie, diepte- en hoogtepunten, alle emotie van negen jaar schiet door mijn lichaam. Op het podium sla ik mijn armen om de award alsof ik net een derde dochter heb gekregen. Ik kijk naar mijn mede-vaders Jordy en Sander en denk maar één ding: wij drieën zijn de besten van Nederland.

Deze column van Yuki komt uit Flair 08-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Yuki Kempees (36), MC van Kris Kross Amsterdam, is daarnaast schrijver en columnist. In 2021 was hij net vader geworden van dochter Jagger (1), toen hij meedeed aan Expeditie Robinson. In 2022 is zijn verloofde Lizzy van der Ligt bevallen van hun tweede dochter Suki (0).

Yuki KempeesDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden