artikelbeeld Column Yuki Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column YukiBeeld Dorian Jurne

PREMIUM

Yuki: ‘Ik voelde de oprechte, pure angst dat ik zowel moeder als kind zou verliezen’

Het is de avond voordat ik voor de tweede keer vader word. Ik zit in mijn keuken voetbal te kijken met mijn schoonvader. Mijn schoonouders slapen vanavond bij ons, want morgenochtend komt de baby. Lizzy zit hoogzwanger in de huiskamer op de bank met haar moeder een slappe serie te kijken, ik zet thee voor iedereen en deel speculaasjes uit. Het is een doodnormale dinsdagavond.

Ergens voel ik wel spanning, maar de gedachte dat ik morgenochtend naar het ziekenhuis rijd en dat daar dan mijn tweede kindje geboren wordt, geeft me een heel fijn gevoel van zekerheid.

Hoe ik dit zo zeker weet? O sorry, ik vergeet te vertellen dat ons tweede kind geboren wordt via een geplande keizersnede. De eerste keer ging namelijk volledig mis. Vliezen gebroken, maar geen weeën, uren en uren aan de weeënopwekkers, persen, een pomp, crisisoverleg, een grotere pomp, crisisoverleg met andere artsen erbij, tot het moment dat ik achter het bed van Lizzy aanrende door de gangen van het VUmc, naar de operatiekamer om daar Jagger geboren te zien worden door middel van een spoedkeizersnede.

Een 48 uur durend drama, waarin ik de oprechte pure angst voelde dat ik zowel moeder als kind zou verliezen. Ik was dan ook meer dan opgelucht toen de verloskundige aan Lizzy vertelde dat na zo’n bevalling de keus dit keer bij de moeder ligt. Ze mocht kiezen voor een geplande keizersnede en dat deed ze.

Daarom zit ik nu totaal ontspannen voetbal te kijken. “Alsof ik morgen naar een pick-uppoint rijd om een pakketje op te halen,” hoor ik mezelf grappend zeggen tegen een vriend. “Even door de McDrive,” grapt hij terug. Als ik het vergelijk met de vorige keer is het volledig anders. Toen liep ik ijsberend rond en bij elke kik die Lizzy gaf, vroeg ik of de weeën begonnen of dat haar vliezen gebroken waren. Ik week niet van haar zijde, want wat als…

Het is een gek idee, morgen ben ik hoe dan ook vader van twee en is Jagger geen enig kind meer. Dat is nog steeds even bijzonder en waanzinnig, maar de aanloop ernaartoe is zo relaxed. Ik zie op televisie hoe de wedstrijd beslist wordt en bedenk dat ik nog een column moet schrijven.

Ik open mijn laptop en kijk naar de blanco pagina. Zo ontstond het idee voor een column over hoe relaxed een geplande keizersnede voor de vader is. Zelfs zo ontspannen, dat ik nog even mijn column tik. Kan ik me daarna klaarmaken voor morgenochtend. Want dan word ik voor de tweede keer papa.

Deze column van Yuki komt uit Flair 50/51-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Yuki Kempees (36), MC van Kris Kross Amsterdam, is daarnaast schrijver en columnist. In 2021 was hij net vader geworden van dochter Jagger (1), toen hij meedeed aan Expeditie Robinson. Yuki is verloofd met Lizzy van der Ligt, zij is zwanger van nummer twee.

Yuki KempeesDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden