artikelbeeld Column Yuki Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column YukiBeeld Dorian Jurne

PREMIUMcolumn

Yuki: ‘Ik houd wel van een uitdaging, hoor ik mezelf nog zelfverzekerd zeggen’

Ik dim de lamp van de woonkamer, schenk een glas rood voor mezelf in en met een rustige, voldane zucht, open ik mijn laptop. Het is al even geleden, bedenk ik. Exact één jaar om precies te zijn. Twaalf maanden geleden stuurde ik mijn laatste column naar de redactie van het blad waar een vaste column voor schreef – en dat toen nog bestond.

Toen ik vertrok voor een van de grootste avonturen van mijn leven; Expeditie Robinson, en zes weken doorbracht op een onbewoond eiland, wist ik niet dat ik vlak daarvoor mijn laatste column had getikt. Er kan veel veranderen in een paar weken. Nu zit ik achter mijn laptop en begin ik aan een nieuw groot avontuur.

Terwijl ik een slokje van mijn wijn neem, zeg ik hardop: “Ik ben de nieuwe columnist van Flair.” Ik zucht. “Het wordt een wekelijkse column,” hoorde ik de hoofdredacteur tegen me zeggen, “ga je dat redden?” “Ach,” zei ik met een glimlach, “ik hou wel van een uitdaging.” Ik had het schrijven gemist. Of althans, de balans die het schrijven me bracht.

Ik was net vader geworden van mijn dochter Jagger en ik ontdek eigenlijk pas net wat het ouderschap inhoudt. Als singer-songwriter was ik ineens doorgebroken op de radio en bracht een solo-album uit, wat totaal onverwacht een succes werd dat miljoenen keren werd gestreamd op Spotify. Met Kris Kross Amsterdam speelde ik ook nog bijna honderd shows in drie maanden. En oja, tussendoor verscheen ook nog eens mijn tweede boek: Meer dan me lief is.

“Ik houd wel van een uitdaging,” hoor ik mezelf nog zelfverzekerd zeggen, maar als ik eerlijk ben loop ik achter op de mail. Mijn platenlabel belt over mijn nieuwe ep, gisternacht heb ik tot drie uur in de nacht op een podium gestaan en vanmorgen stond Jagger al om half acht naast mijn bed. Waarom heb ik in vredesnaam ‘ja’ gezegd op deze column? Ik word onrustig, een licht gevoel van paniek neemt mijn gedachten over, maar plots hoor ik de babyfoon.

Lizzy, mijn verloofde komt de woonkamer binnen, “Hoor jij Jagger ook?” Vraagt ze. Vanaf de achterkant zie je bijna niet dat ze zwanger is, vijfendertig weken al. “Ja, ik hoor haar ook. Slaapt ze niet? Zal ik anders even gaan kijken?”

Lizzy observeert wat ik aan het doen ben, gedimd licht, een glas rode wijn en een laptop. “Ben je eindelijk weer aan het schrijven?” Vraagt ze. “Ja, een nieuwe column voor Flair, wekelijks,” zeg ik vertwijfeld. Lizzy glimlacht. “Fijn. Ik loop wel even naar boven. Ga jij maar weer schrijven, want schrijven is het enige waar jij rustig van wordt.”

Over Yuki

Yuki Kempees (36), frontman van Kris Kross Amsterdam, is daarnaast schrijver en columnist. In 2021 was hij net vader geworden van dochter Jagger (1), toen hij meedeed aan Expeditie Robinson. Yuki is verloofd met Lizzy van der Ligt, zij is zwanger van nummer twee.

Deze column van Yuki komt uit Flair 45-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Yuki KempeesDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden