artikelbeeld Column Yuki Beeld Dorian Jurne
artikelbeeld Column YukiBeeld Dorian Jurne

Yuki: ‘Het is geen falend ouderschap besef ik, het is een uiterst redmiddel’

Het kostte me altijd moeite om ernaar te kijken, dat komt omdat het voor mij een ultiem teken van falend ouderschap was. Ik vond het zielig en dan vooral voor het kind, en ik riep zelf het hardst: “Dit ga ik dus nooit, NOOIT doen als ik kinderen heb!”

Ik heb het over in een restaurant een gigantische iPad op tafel zetten, zodat het kind zich koest houdt en de ouders rustig kunnen eten. Een tablet als een muur, die tussen ouders en kind wordt opgetrokken door middel van een 16-inch scherm. Een grensbewaker, die bewapend is met prikkeldraad in de vorm van Bumba, Go, dog. Go! of de Teletubbies, die de lijn bewaakt tussen een kind zijn en het eetplezier van de ouders.

Een muur waar Donald J. Trump over zou zeggen: “It’s a great, great wall. It might even be: the most beautiful wall in the world.” Nooit zou ik die ouder worden die zijn kind isoleert in een sociale situatie. Ik neem potloden en kleurplaten mee, het favoriete teddybeertje en anders ga ik zelf wel even van tafel om met mijn kind tikkertje te spelen op de parkeerplaats van het restaurant, zodat ze daarna uitgeput aan tafel rustig haar eten opeet. Alles behalve die great wall.

Het is zondagmiddag en ik zit met mijn familie te eten in een Chinees restaurant. De ronde tafel heeft een draaischijf in het midden, mijn ouders genieten, mijn dochter Jagger geniet, haar tante, neefje en nichtje genieten, Lizzy en ik genieten. De voorgerechten hadden goed gesmaakt, maar tegen de tijd dat het hoofdgerecht op tafel komt, is Jagger er klaar mee.

Ze is uitgedraaid met de draaischijf, haar tekening is af en haar beer vliegt over de tafel naast ons. Ze wil door het restaurant rennen, ze wil naar huis, ze wil bij opa zitten, ze wil bij oma zitten, ze wil eigenlijk alles, behalve één seconde op haar eigen stoel zitten en als ik haar lichtelijk dwing te gaan zitten, levert dat een hoop kabaal op.

“Zullen we haar even Bumba laten kijken?” vraagt Lizzy, terwijl ze haar telefoon pakt. Vanuit mijn ooghoeken zie ik mijn ouders naar me kijken. In hun tijd was die optie er niet, ze zullen het vast zien als een teken van falend ouderschap, precies zoals ik dat ook altijd zag. Maar dan pakt mijn moeder haar waterglas en zet de telefoon van Lizzy ertegenaan zodat die voor Jagger blijft staan.

Het is geen falend ouderschap besef ik, het is een uiterst redmiddel aan het eind van de concentratieboog van het kind. Jagger kijkt Bumba, ze lacht er af en toe om. En haar opa, oma, tante, neefje, nichtje en vader en moeder genieten verder van het eten en van het gegiechel, dat af en toe te horen is vanaf de andere kant van de muur.

Deze column van Yuki komt uit Flair 07-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Yuki Kempees (36) is zanger, maakt deel uit van Kris Kross Amsterdam, is schrijver en columnist en heeft met verloofde Lizzy van der Ligt twee dochters.

Yuki KempeesDorian Jurne

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden