Suus Ruis: 'Ze vonden hem een zeikerd, haar juist superslim en verstandig'
Het kan niemand ontgaan zijn dat het eerder deze week Internationale Vrouwendag was – het perfecte moment om weer eens de spotlights te zetten op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In Groot-Brittannië gebeurde in dat licht iets wat naast schrijnend ook wel een beetje grappig was.
Internationale Vrouwendag
Op Twitter reageerde een bot op bedrijven die iets moreel verantwoords schreven over Internationale Vrouwendag. De applicatie, die gegevens uit een database van de Britse overheid haalt, schreef in een automatische reactie op dergelijke tweets hoe groot de loonkloof tussen mannen en vrouwen bij het betreffende bedrijf was. Groot, in veel gevallen. Best jammer dat je dan op Vrouwendag hoog van de toren blaast qua girlpower.
Een dag later gebeurde er iets anders waardoor het internet ontplofte: een man vroeg op social media om hulp/advies in een kwestie met zijn vrouw. Het ding: ze proberen zwanger te worden en zijn vrouw wil als dat lukt tot 100.000 dollar van haar man ter compensatie van haar gederfde inkomsten.
Ze verdienen allebei netto rond de 175.000 dollar per jaar en hebben geen hypotheek op hun huis. De echtgenote had het helemaal berekend en overhandigde hem een map waarin alles tot ver achter de komma was berekend – zij wilde een halfjaar thuisblijven met de baby (die dus nog niet verwekt was) en zou in die periode slechts de helft van haar salaris ontvangen van haar werkgever. Mocht ze langer dan die zes maanden verlof willen, was dat onbetaald. Kort gezegd wilde de vrouw, die voor de rest alle kosten 50-50 deelde met haar man, dat haar echtgenoot haar gederfde inkomsten tot 100 procent zou aanvullen en bij een langer verlof dus in feite haar volledige salaris zou betalen.
De man wist niet wat hij ermee moest, hij vond het een vreselijk idee dat hij zijn vrouw in feite moest betalen om hun kind te krijgen en vroeg online om meningen. En die kreeg hij. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat de hele wereld over zijn vrouw heen zou vallen. Maar zij en haar 16 pagina’s tellende contract – dat ze na zijn akkoord ook bij een advocaat wilde neerleggen – kregen massaal steun en bijval. Ze vonden hem een zeikerd, haar superslim en verstandig.
Dat stemt hoopvol. Ik schreef het pas al toen Lil Kleine gearresteerd werd en zijn ex (althans, dat hopen we maar) Jamie Vaes geen cent eigen geld bleek te hebben: vrouwen, zorg dat je financieel onafhankelijk bent. Niemand stapt een huwelijk of het ouderschap in met het idee dat het ook weer voorbij kan gaan, maar helaas is dat een optie waar je praktisch gezien een scenario voor zou moeten bedenken.
Deze vrouw deed het heel slim: ze benaderde haar eventuele zwangerschap en dus haar relatie als een zakelijke transactie. Dat zouden veel meer vrouwen moeten doen. Nee, dat is niet romantisch. Maar de tijd dat wij een schort om bonden en de piepers gingen jassen en het mannetje om halfzes z’n prakje voorzetten, is wel een beetje voorbij. En hoe romantisch was dat nu helemaal?
Lees alle columns van Suus Ruis nu op Flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Fotografie: Mark Uyl