Suus Ruis: 'We concentreren ons jammer genoeg altijd op het negatieve' Beeld
Suus Ruis: 'We concentreren ons jammer genoeg altijd op het negatieve'

Suus Ruis: 'We concentreren ons jammer genoeg altijd op het negatieve'

Het was nog niet eens april en we hadden het entertainmentmoment van 2022 al te pakken. Geef toe, dat Will Smith-gedoe gaan we dit jaar niet meer toppen. Er is al zoveel over gezegd, ook op deze plek, dus we hoeven verder niet meer alles te gaan analyseren.

Wat ik vooral jammer vind aan de situatie, is dat het de Oscars totaal heeft overschaduwd. En dan vooral het fragment dat wat mij betreft écht het moment van het jaar had moeten zijn: Lady Gaga en Liza Minelli. Ik heb het inmiddels al 10 keer bekeken en ga dat nog minstens zo vaak doen. Gaga en de 76-jarige Minelli mochten samen de Oscar voor beste film uitreiken, en het was allemaal niet makkelijk voor de oude actrice.

Lady Gaga sprong bij toen Minelli er niet meer uitkwam en fluisterde: ‘I got you.’ Vooral het zachte ‘I know, thank you’ dat daarop volgde, vond ik hartverscheurend lief. Maar ja, Will Smith verkocht Chris Rock een mep, dus voor die liefde was geen ruimte. Het ging alleen nog maar daarover. Was het bedacht? Huilde hij krokodillentranen? Ik zag een klein beetje hetzelfde gebeuren met de Meilandjes.

Maxime liet in de laatste aflevering haar baby even achter bij de verkoopster van de kringloopwinkel. Nederland schreeuwde moord en brand. De kringloopwinkel was geen crèche! Ontaarde moeder! Hoe durf je! Bel de Kinderbescherming! Tja, een winkel is inderdaad geen crèche, maar als de verkoopster geen zin had om een baby in haar armen geduwd te krijgen, had ze ‘nee’ kunnen zeggen.

Lees ook Suus Ruis: ‘Van het nieuws dat Marc Overmars een nieuwe baan heeft, viel mijn bek open’

Bovendien was het echt maar heel even. Alsnog stond het incident op elke digitale voorpagina, met als focus de bakken kritiek die Maxime Meiland online kreeg op haar actie. De parallel zit hem wat mij betreft in het feit dat we ons ook hier massaal concentreren op het negatieve. Maxime schreef namelijk later op Instagram dat al die headlines afgingen op een stuk of 3,4 negatieve tweets, meer niet.

De rest van de reageerders was juist lief. Maar ja, dat doet het niet zo lekker op al die sites. Het is de zogenaamde ‘negativity bias’, een psychologisch fenomeen dat ervoor zorgt dat negatieve dingen eerder opgemerkt worden en meer aandacht krijgen.

Ze blijven ook langer hangen. Het is een evolutionair ding, in de oertijd moest je wel eerst de slechte zaken zien, anders belandde je tussen de kaken van een sabeltandtijger. Heel logisch dus. Maar helemaal in tijden van oorlog wel een beetje jammer. Ikzelf doe het in ieder geval veel beter op ‘I got you’.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Lees alle columns van Suus Ruis op flair.nl. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Suus Ruis

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden