Suus Ruis: 'Soms schaam ik me voor de onderhuidse agressie van mijn landgenoten' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Soms schaam ik me voor de onderhuidse agressie van mijn landgenoten'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Soms schaam ik me voor de onderhuidse agressie van mijn landgenoten'

Tijdens het persmoment in Zweden bleef één zin uit de mond van koning Willem-Alexander bij mij hangen. "Met Amalia’s persoonlijkheid maak ik me daar geen zorgen over." Het was zijn antwoord op de vraag of de protesten en het boegeroep tijdens Prinsjesdag niet heel moeilijk waren voor zijn dochter.

Ronduit klote

Ik heb al vaker, en vanuit meerdere hoeken, gehoord dat Amalia nogal stevig in haar schoenen staat, wat op zich best een handige karaktereigenschap is als je ooit koningin wordt.

Maar je kunt nog zo veerkrachtig en weerbaar zijn, als je als 18-jarig meisje bedreigd wordt en als kersverse student min of meer opgesloten zit in het huis/ paleis van je ouders, is dat ronduit klote. Dat woord gebruikte het koningspaar niet, maar Máxima zei wel dat de consequenties van de bedreigingen heel moeilijk voor Amalia zijn.

Leven in doodsangst

Ik kreeg vorige week een uitnodiging voor een groot feest ter ere van de verjaardag van een dierbare vriend van me. Wij ontmoetten elkaar in de eerste week van onze studie, op de faculteit van de universiteit waar Amalia ook studeert. We werden met een paar anderen in een werkgroepje gegooid, het was vriendschap op het eerste gezicht.

Zo gaat dat als je gaat studeren, je maakt vrienden voor het leven. Je studententijd is – zoals de makers van Friends het ooit beschreven – ‘that time where your friends are your family’.

Amalia zit echter opgescheept met haar échte familie. Volgens mij is ze onderdeel van een hecht en liefdevol gezin, maar ik kan me nauwelijks voorstellen hoe moeilijk dit inderdaad voor haar is. En voor haar ouders. Ikzelf zou in doodsangst leven als mijn kind bedreigd zou worden.

Lees ook Suus Ruis: ‘De Televizier-ring is gewoon niet meer heel veel waard’

Eigen schuld, dikke bult

Gelukkig zijn de lieve mensen met meer, en is de algemeen heersende mening van Twitterend en Facebookend Nederland dat geen enkel 18-jarig meisje dit verdient. Ze woont niet meer in haar huis in Amsterdam, en mag (zwaar beveiligd) alleen naar buiten om naar de universiteit te gaan.

Toch zijn er ook weer talloze zuurbekjes die het een kwestie van ‘eigen schuld, dikke bult’ vinden. Want ‘het koningshuis heeft zelf ook slechte dingen gedaan’. En ‘mijn studerende zoon zit door corona ook al twee jaar thuis’. Ik heb ook een paar keer gelezen dat Willem-Alexander en Máxima zo open zijn over deze bedreigingen om het imago van het koningshuis op te poetsen of de aandacht van Rutte af te leiden. Oh, en opmerkingen over Amalia’s gewicht waren ineens ook weer heel relevant.

Onderhuidse agressie

Soms schaam ik me voor mijn landgenoten. De onderhuidse agressie en het domme venijn zijn stuitend.

Ik kan alleen maar hopen dat de dreiging snel verdwijnt en Amalia een normale studententijd kan hebben, voor zover dat kan als kroonprinses.

Want of je nou van de monarchie houdt of de grootste republikein van het land bent: zo zou het moeten zijn. Jammer dat we het daar niet over eens kunnen zijn.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden