Suus Ruis: 'Niemand kan ooit aan Elizabeth tippen, maar ik vind Camilla leuk' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Niemand kan ooit aan Elizabeth tippen, maar ik vind Camilla leuk'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Niemand kan ooit aan Elizabeth tippen, maar ik vind Camilla leuk'

Ook al was koningin Elizabeth 96 en broos en wisten we dat ze niet het eeuwige leven had, toch was het een schok toen bekend werd dat ze was overleden. De BBC had het meteen over ‘King Charles’. Logisch, want dat is hij ook, maar het klonk gek. The Queen is dead, long live the King.

Nu is er dus koning Charles. En die arme man heeft wel héél grote schoenen te vullen. Zijn moeder was extreem geliefd. Niet zo raar, want ze zat 70 jaar op de troon en heeft nog nooit voor één schandaal gezorgd. Nou ja, een kleintje dan toen ze na de dood van prinses Diana in 1997 niet meteen het volk toesprak.

'Meest gehate vrouw van Groot-Brittannië'

Charles daarentegen… poe. Die grossierde in schandalen. Zijn populariteit daalde gigantisch toen hij de immens populaire Diana bleek te bedriegen met Camilla Parker-Bowles. Hoewel we inmiddels jaren verder zijn en de liefde tussen Charles en Camilla geen bevlieging bleek te zijn, is het Britse volk de ellende van toen nog niet helemaal vergeten. The Crown heeft daar ook wel een beetje voor gezorgd.

Charles’ populariteit steeg in de loop van de jaren wel weer iets, maar werd nooit meer zo groot als hij was. Camilla deed het ietsje beter. Zij ging van ‘meest gehate vrouw van Groot-Brittannië’ naar re-de-lijk populair.

Lees ook Suus Ruis: ‘Ik vind dat je je mond moet houden als je niets aardigs kunt zeggen’

Camilla kan vloeken als een bootwerker

In dat licht hielp het heel erg dat koningin Elizabeth haar ook in het hart sloot, en eerder dit jaar het volk nog opriep om hetzelfde te doen. In de jaren na de dood van Diana vonden de meeste Britten het idee dat Camilla ooit koningin zou worden onverteerbaar. Toen zij en Charles in 2005 trouwden, werd bekendgemaakt dat ze ‘prinses-gemalin’ zou worden als haar schoonmoeder zou overlijden. Het volk haalde opgelucht adem.

Toen de Queen haar onderdanen begin dit jaar liet weten dat Camilla alsnog ‘koningin-gemalin’ zou worden, vond iedereen dat echter wel prima. De scherpe kantjes zijn er allang af. En nu is ze het dus: koningin-gemalin. Niemand kan ooit aan Elizabeth tippen, of ook maar een piepklein beetje in haar schaduw staan. Maar ik vind Camilla leuk. Ze vloekt schijnbaar als een bootwerker, houdt van een schuine mop en lust graag een borrel. En dat ze eerlijk is geweest over hoe pijnlijk al die haat voor haar is geweest, maakt haar in mijn ogen sympathiek.

Niet bepaald koninklijk

Het enige minpuntje wat mij betreft: Camilla is niet bepaald koninklijk. Niet door bovenstaande, maar omdat ze uit elke porie ademt dat ze liever in kaplaarzen in de stal staat en zonder make-up en tiara op een paard door de modder galoppeert.

Misschien moeten we gewoon allemaal aan haar wennen. Maar dat hebben we eerder gedaan.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden