Suus Ruis: 'Mensen gaan massaal rellen als er wéér een lockdown komt' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Mensen gaan massaal rellen als er wéér een lockdown komt'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Mensen gaan massaal rellen als er wéér een lockdown komt'

Gisteren liet minister Ernst Kuipers weten dat hij een nieuwe lockdown niet uitsluit. Of die er uiteindelijk komt, hangt af van nieuwe, ernstig ziekmakende en super besmettelijke corona-varianten die er al dan niet gaan komen.

Op zich snap ik het wel. Ik ga ervan uit dat de poppetjes die dit soort beslissingen nemen zich grondig laten adviseren door mensen die weten waar ze het over hebben. En als het aantal besmettingen zo hard blijft stijgen als de laatste tijd, en je straks ook echt knetterziek wordt als je corona krijgt, is het logisch dat de politiek íets moet doen en er maatregelen worden aangekondigd.

Ik denk echter dat een lockdown in Nederland niet haalbaar is. Wij zijn er het land niet voor, mensen gaan het niet meer pikken. En dus ook gewoon niet doen. Ik vroeg net aan mijn 14-jarige zoon wat hij van dit nieuws vindt. ‘Vreselijk,’ zei hij. ‘Heel deprimerend.’ Om te vervolgen: ‘Mensen gaan zó hard rellen.’

Lees ook Suus Ruis: ‘Stop met het dwingen van kinderen tot zoenen, knuffelen en op schoot zitten’

Een regelrechte ramp

Hij vatte eigenlijk in een paar woorden samen wat het probleem is. Dat een lockdown klote is, weten we allemaal. Maar voor jongeren - kinderen op school en studenten - is het een regelrechte ramp. Dat klinkt misschien overdreven, maar ik geloof niet dat het dat is.

De wetenschap is het niet met me eens. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg valt het allemaal wel mee met hoe depressief en moedeloos en somber jongeren werden door hun eenzame opsluiting tijdens de coronacrisis. Hoewel ik een wetenschappelijk onderzoek niet zou durven betwisten, denk ik oprecht dat het niet meevalt.

Lang niet alle jongeren die kampen met mentale gezondheidsklachten melden zich bij een psycholoog, en dit onderzoek werd ook maar gehouden onder 850 jongeren. Daarnaast zijn er meerdere andere serieuze instanties die stellen dat het wel degelijk een groot probleem is. Hoe dan ook denk ik dat online school en wéér niet met je vrienden kunnen afspreken echt killing zou zijn en ernstige mentale problemen zou opleveren.

Te pijnlijk

Maar ook voor volwassenen is de rek er volledig uit. Misschien krijg je die mondkapjes er wel weer in als het echt moet, maar weer die winkels dicht, weer je droombruiloft uitstellen, weer niet uit eten, weer geen kraamvisite… Ik geloof dat mijn kind gelijk heeft als hij zegt dat mensen massaal gaan rellen.

Het is als die grote clip on-oorbellen die je vroeger van je oma jatte: die krengen deden ontzettend zeer, maar je wist: als je ze eenmaal af had gedaan, kon je ze niet meer indoen. Te pijnlijk. Je ziet het als je om je heen kijkt. We zijn zo godvergeten blij dat we eindelijk weer alles mogen. Ik heb ook de oplossing niet. Maar deze oorbellen kunnen we nooit meer indoen.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden