Suus Ruis: 'Ik vind dat je je mond moet houden als je niets aardigs kunt zeggen' Beeld Mark
Suus Ruis: 'Ik vind dat je je mond moet houden als je niets aardigs kunt zeggen'Beeld Mark

Suus Ruis: 'Ik vind dat je je mond moet houden als je niets aardigs kunt zeggen'

Gisteren keek ik Jinek en zag daar Halina Reijn vertellen over de door haar geregisseerde Amerikaanse film Bodies Bodies Bodies en het maakproces daarvan. De horrorfilm trekt veel bezoekers en krijgt lovende recensies.

Dat kan natuurlijk niet, want kom op mensen, het is Halina. Halina moet normaal doen en zich niet zo aanstellen en vooral geen succes hebben. Voor de zoveelste keer verbaasde ik me over de haat die deze vrouw altijd over zich heen krijgt.

Kritiek op Halina Reijn

Werkelijk elke lettergreep die uit haar mond komt, wordt negatief uitgelegd. Zegt ze dat ze het best confronterend vond dat in de VS niemand wist wie ze was, is ze arrogant (ik vond het wel eerlijk, eigenlijk).

Grapt ze dat men in Nederland niets snapt van de Annie-jurk die vriendin Carice van Houten naar de Nederlandse première droeg, lijdt ze aan grootheidswaanzin. Op Twitter noemt iemand haar een dramaqueen als ze zegt dat ze veel druk ervoer tijdens het filmen. Haar jurk werd een ‘songfestivalgewaad’ en ‘dekbed’ genoemd.

Gelukkig stond recentelijk op de site van Veronica Superguide een stukje over Bodies Bodies Bodies, die 4 sterren kreeg van het blad. De dienstdoende recensent meende daarin dat we als Nederlanders best trots mogen zijn op deze film, die hij scherp, grappig en origineel noemt.

Laten we inderdaad gewoon eens trots zijn op een landgenoot die succes heeft in Amerika. Is het niet gewoon de kift dat we haar altijd lopen te bashen? Jaloezie? Laat haar lekker de nieuwe Paul Verhoeven worden.

Lees ook Suus Ruis: ‘De locatie van je kind checken en appjes lezen? Kinderen hebben ook recht op privacy’

Online ventileren

Maar wat me vooral verbaast, is dat mensen het nodig vinden om hun afkeer te ventileren. Dat zou me niet móeten verbazen, want dat doen we nou eenmaal anno 2022. Bij voorkeur anoniem van achter een veilig schermpje, maar in het geval van Halina ook met open vizier.

Rob Goossens blijft haar bijvoorbeeld jennen, net als Johan Derksen. En waar ik Derksen nauwelijks serieus kan nemen (die schopt tegen alles en iedereen), lijkt het voor Rob Goossens echt iets persoonlijks te zijn. Wat heeft het in godsnaam voor zin om in RTL Boulevard te zeggen dat ‘Carice 10 keer knapper is dan Halina’? Wat voegt dat toe? Zou hij zich er zelf lekkerder/ beter/ knapper door voelen? Zulk commentaar zegt doorgaans meer over degene die het levert dan over het lijdend voorwerp.

Iedereen heeft recht op zijn of haar mening. Geloof me, ik vind óók tal van BN’ers bloedirritant. Maar ik houd het voor me, omdat mijn mening niet zo heel belangrijk is. En omdat ik heel ouderwets vind dat je je mond moet houden als je niets aardigs kunt zeggen.

Hou je kin omhoog, Halina. Geniet lekker van je succes en laat er nog vele volgen. Talloze mensen zouden in jouw schoenen willen staan.

Speciaal voor Flair schrijft journalist Suus Ruis wekelijks een zalige column over (show)nieuws dat haar opviel en waar ze gewoon over móest schrijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Mark Uyl

Suus RuisMark

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden